Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Carl Davis - Miniportret
Score 126, 16 12 2005MINIPORTRET: CARL DAVIS - Verschenen in Score 126, maart 2003

Eind januari, begin februari was Carl Davis dirigent en componist van de muziek voor Broken Blossoms (zie elders in deze Score). Eind mei, begin juni is hij dat weer tijdens het Chaplin-Festival in Rotterdam. Wie is hij ook al weer?

Dirigent-componist Carl Davis, geboren in New York in 1936, bracht zijn jeugd grotendeels aan de piano door en speelde het liefst operapartituren. Hij studeerde in New York en Kopenhagen en woont en werkt al vanaf 1961 in Engeland. Daar deed hij veel film- en televisiewerk. Bekende titels zijn: The French Lieutenant’s Woman, Scandal, That Was the Week That Was, The World at War, Hollywood, The Unknown Chaplin, The Far Pavilions, Fire and Ice, The Pied Piper, Champions, The Rainbow, The Trial en Widow’s Peak. Hij heeft ook een passie voor ballet. Van de BBC tv-videocassette Pride and Prejudice (1995) met zijn muziek werden alleen al in Engeland honderdduizenden exemplaren verkocht, een unicum in de geschiedenis van deze markt. In opdracht van de stad Liverpool en op verzoek van Paul McCartney werd Davis zijn co-componist en dirigent van het Liverpool Oratorio, geïnspireerd op McCartney’s jeugd in de havenstad.

In 1980 componeerde en compileerde Davis een vijf uur durende partituur voor Napoléon. Dit door Kevin Brownlow gerestaureerde filmepos over de jeugd van Bonaparte werd in 1925-1927 gemaakt door regisseur Abel Gance. Napoléon was het onvergetelijke begin van meer dan dertig zwijgende films waarvoor Davis nieuwe muziek schreef. In Nederland waren te zien: Ben-Hur, Flesh and the Devil, The Four Horsemen of the Apocalypse, The Freshman, The General, Intolerance, The Iron Mask, Napoléon, The Phantom of the Opera, Safety Last en The Thief of Bagdad.

Andere zwijgende films met Davis’ muziek moeten we nog zien, zoals The Crowd, Waterloo, Show People, The Wind, Old Heidelberg, The Eagle, The Big Parade, Greed, Mysterious Lady, Kid Brother en Speedy. Ook dirigeert Davis originele filmscores van andere componisten bij films als Le joueur d’échecs en diverse producties van Chaplin. Carl Davis is in zijn carrière bedolven onder prijzen en hoge onderscheidingen. Hij is in Frankrijk geridderd voor zijn muziek voor Napoléon en ontving in New York een eredoctoraat. Buiten Engeland heeft hij nergens zo veel gedirigeerd als in Nederland.

(Bron: Score 94, maart 1995 en programmaboek Broken Blossoms).
Gerelateerde links
 Startpagina

Score 126
Andere artikelen:
Charles Chaplin - Festival voorbeschouwing
Carl Davis - Miniportret
Alberto Iglesias - Portret
Carl Davis - Over de Gold Rush
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy