Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Wie ben ik?
Score 165, 07 03 2012BOEKBESPREKING: Wie ben ik?


Wanneer telt een filmdiscipline echt mee? Als er een quiz over wordt gehouden zoals dat ook het geval was met popmuziek, geschiedenis en wetenschap in het algemeen. Filmquizzen zijn er te kust en te keur, maar een boek met een filmmuziekquiz was er nog niet. Het boekje van de Fransman Christian Jacq voorziet nu in die lacune.


Onder de titel Quizz musique et cinéma publiceerde Jacq verleden jaar een boekje dat de geďnteresseerde lezer 220 vragen voorschotelt, voor het merendeel multiple-choice-vragen, juist/onjuist-vragen, een enkele open vraag en zogeheten wie-ben-ik-vragen. In de korte inleiding lezen we dat de vragen van verschillend niveau zijn en dat de quiz net zo goed individueel als met een groep kan worden gespeeld, zowel onder vrienden als onder professionals.

De 220 vragen hebben voor grofweg de helft betrekking op Franse films en Franse filmcomponisten. Hollywood is verantwoordelijk voor praktisch de andere helft. Kenners van zowel de Franse als Hollywood filmmuziek scoren dan ook het hoogst. Opvallend is verder dat bij veel vragen klassieke muziek een rol speelt en in iets mindere mate popmuziek. In dit opzicht maakt het boek dan ook zijn titel waar: het gaat steeds om films en hun muziek, en dat houdt derhalve in dat niet altijd van originele scores en hun componisten sprake hoeft te zijn. Komt Nederland op de een of andere manier voor in het boek? Bij een vraag zien we de naam van Jeroen Krabbé staan (in verband met de film Farinelli) en bij een andere vraag betreft het juiste antwoord een Nederlandse klassieke muzikant. 

Quizz musique et cinéma is sober opgemaakt zonder afbeeldingen. Dat betekent dat alle aandacht uitgaat naar de tekst, de vragen dus. Het is daarom jammer dat het boek iets teveel fouten bevat. Niet alleen is het kennelijk moeilijk om namen als Miklós Rózsa en Costa-Gavras telkens correct te spellen, ook bevatten enkele vragen foute elementen en is één antwoord zelfs onjuist. Daar staat tegenover dat er veel vragen zijn die een beroep doen op de vindingrijkheid van de kandidaat. Ook zijn er enkele hilarische vragen en is het boekje vrij actueel getuige een vraag over Océans, de documentaire uit 2010. Maar het allerleukst zijn de wie-ben-ik-vragen, zoals deze: ‘Ik ben een film uit 2009. Mijn regisseur heet Radu Mihaileanu. Mijn originele muziek werd geschreven door Armand Amar. Een gedeelte van mijn scenario speelt zich af in het Théatre des Champs-Élysées. Ik ontving vier Césarnominaties waarvan twee werden verzilverd. Ik geef u twee aanwijzingen: Tsjaikovski en Bolsjoi. Wie ben ik?’

Quizz musique et cinéma. Christian Jacq. Publibook, Parijs, 2011. ISBN: 9782748362824, 109 blz. Prijs: € 13. 
 
PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 165
Andere artikelen:
Cd-recensies
Boekbespreking - Wie ben ik?
B-Movie Orchestra - Portret
Mark Isham - Interview
Nando Eweg en Bob Zimmerman - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy