Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Filmjaarboek 2011/2012
Score 167, 13 07 2012BOEKBESPREKING: Alle bioscoopfilms van 2011


Een traditie die elk jaar weer wordt voortgezet: sinds 1980 biedt het Filmjaarboek een overzicht van alle films die in het achterliggende jaar in de vaderlandse bioscopen te zien waren. Het Filmjaarboek 2011/2012 wijkt niet af van dit stramien en schotelt de lezer op ruim 250 pagina's alle bioscoopfilms van 2011 voor. Nieuw dit jaar is de vermelding van een soundtrack bij de meeste films.

Het Filmjaarboek 2011/2012 oogt qua lay-out zeer aantrekkelijk. Van het merendeel der films is er een kleurenfoto op mooi glanzend papier. Ook het handzame formaat maakt de lectuur tot een aangename bezigheid. De inhoud is al jaren hetzelfde. Voorafgaande aan de lijst met films is er een bijdrage van de auteur van het jaar. Dat is dit keer Bas Blokker die in het kort zijn licht laat schijnen op regisseur Roman Polanski die op de valreep van 2011 met Carnage zijn opwachting maakte. Andere bijdragen gaan over het einde van de wereld in de arthouses en over de snelle opkomst van Video on Demand.  

Hoofdmoot van het boek is natuurlijk de lijst met films die afgelopen jaar in de Nederlandse theaters draaiden. Per film worden alle medewerkers vermeld: zowel de acteurs als de mensen achter de camera dan wel de schermen waaronder uiteraard de componist, indien de film muziek bevatte. Voorts zijn er technische gegevens zoals speelduur, releasedatum en aantal kopieën dat in roulatie was. Nieuw is de vermelding van een soundtrack als deze van de betreffende film is verschenen. Afgesloten wordt met een korte beschrijving van de film door een steeds wisselende auteur. 

De vermelding van de soundtrack bij de films is een welkome toevoeging. Helaas ontbreken er soms soundtracks. Dat geldt niet alleen voor grote producties zoals The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides waarvan men mag aannemen dat de score van een steeds gevestigde componist bekend is. Ook bij kleinschaligere producties zoals Baciami ancora, Les bien-aimés en My Son, My Son, What Have Ye Done ontbreekt de soundtrack. En soms zijn er films waarvan twee soundtracks verschenen zoals bij The Help, maar geen van beide wordt vermeld. 

Misschien dat bij een volgende uitgave deze omissie kan worden rechtgezet, evenals het juist spellen van alle componisten, want wie Time Rice, Elvis Oresley en Gustavo Santaikakka zijn mag Joost weten. Hoewel ...... Voor de rest is dit naslagwerk een wederom geslaagde publicatie die geschikt is voor eenieder die graag bladert door een echt boek.

Filmjaarboek 2011/2012. Redactie: Hans Beerekamp, Mariska Graveland en Harry Peters. Uitgeverij International Theatre & Film Books, Amsterdam, 2012. ISBN: 978-90-6403-7788, 256 blz. Prijs: € 20. 

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 167
Andere artikelen:
Boekbespreking - Filmjaarboek 2011/2012
Frank Skinner - Portret
EYE heeft historisch bioscooporgel
Helge Slikker - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy