Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Q - The Autobiography of Quincy Jones
Score 125, 23 12 2005Boekbespreking - Dagboeknotities van Q - Verschenen in Score 125, december 2002

Hoe zou het naoorlogse muzikale landschap eruit hebben gezien als Quincy Jones op 9 augustus 1969 op uitnodiging van Sharon Tate haar fatale feestje had bezocht in haar woning in Bel Air, Californië? In ieder geval zouden we zijn vruchtbare samenwerking met Michael Jackson hebben moeten missen, maar zijn belangrijkste filmjaren lagen toen al achter hem. Misschien zou zijn vroegtijdige verscheiden ertoe hebben geleid dat hij een onuitwisbaar icoon van zwart Amerika zou zijn geworden. Immers, in 1969 was Quincy pas 36 maar had hij al een drukbezet en bewogen leven achter de rug met enkele opmerkelijke wapenfeiten

In Quincy Jones’ autobiografie staan meer dramatische anekdotes. Voor Q speelden naast werk - en werk betekent dan alles wat met muziek te maken heeft - vrouwen een grote rol. Daarover komen we heel wat te weten, maar het achterste van zijn tong blijft zorgvuldig verborgen. Een belangrijke vrouw speelde - hoe kan het ook anders - zijn moeder die al vroeg door ziekte van zijn zijde moest wijken tijdens zijn moeilijke jeugdjaren in Seattle. Muziek redde zijn leven al op vroege leeftijd en vervolgens beschrijft Quincy een muzikale omzwerving die beslist indrukwekkend te noemen is. Zijn vele ontmoetingen en vormen van samenwerking met tal van beroemde en minder beroemde jazzartiesten uit de jaren ’40, ’50 en daarna zijn goed gedocumenteerd en worden verteld met een grote betrokkenheid en oprechte bescheidenheid.

De autobiografie krijgt hagiografische trekjes wanneer Quincy’s relaas wordt afgewisseld door een dozijn gastauteurs die een kort hoofdstukje mochten schrijven waarin vrijwel altijd positief naar het lijdend voorwerp wordt gekeken. Deze vaak oppervlakkige onderbrekingen doen helaas afbreuk aan de sneltreinvaart van Q zelf die de vele feiten, ontmoetingen en samenwerkingsverbanden goed op een rijtje heeft gezet en doen vermoeden dat hij òf beschikt over een feilloos geheugen òf over een imposante reeks dagboeken. In dit verband zal het dan ook niemand verbazen dat het boek voorbeeldig wordt afgesloten met achtereenvolgens een enorme lijst van dankbetuigingen, een royale disco- en filmografie en een complete lijst met prijzen en eerbetuigingen.

Over zijn beweegredenen en werkwijze tijdens het componeren voor films komen we weinig te weten. De spaarzame hoofdstukken die exclusief aan zijn scores zijn gewijd spelen duidelijk geen hoofdrol in dit boek. Maar Q wordt in maart pas 70 (!) en lijkt nog niet met pensioen te willen gaan, zodat het wachten is op de definitieve biografie, die dan waarschijnlijk een niet geautoriseerde wordt, want - zoals gezegd - de man heeft een passie voor vrouwen.

Q - The Autobiography of Quincy Jones, Quincy Jones. Hodder and Stoughton, London 2001 ISBN 0340717297, 410 blz., € 20,50

Paul S.

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 125
Andere artikelen:
Seminar filmmuziek - Verslag
Boekbespreking - Q - The Autobiography of Quincy Jones
Jean-Claude Petit - Interview
Patrick Doyle - Interview
Omniversum Festival - Verslag
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy