Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Philip Glass concert - Verslag
Score 171, 26 01 2013PHILIP GLASS IN HET HOGE NOORDEN

Door een samenwerking in 2007 heeft het Noord Nederlands Orkest (NNO) een goede band met de Amerikaanse componist Philip Glass. Deze band werpt zijn vruchten af door voor ons de film Koyaanisqatsi te tonen in Groningen. De film werd live begeleid door het NNO, het Noord Nederlands Concert Koor (NNCK) en natuurlijk Philip Glass zelf met zijn ensemble. Dit concert vond plaats op 23 januari. Ook op 22 januari is dit concert uitgevoerd. Helaas kon Glass er zelf toen niet bij zijn.

De film Koyaanisqatsi (1982) is een zeer bijzondere film gevuld met beelden uit het dagelijkse leven van die tijd met daaronder de betoverende muziek van Philip Glass. De film probeert een Indiaanse voorspelling weer te geven en kent verder geen verhaal en geen acteurs met dialogen. Als je de film niet kent kan ik hem zeker aanraden.(foto: Hendrik Wietze de Haan)

De muzikanten bestonden uit het ensemble van Glass: twee toetsenisten, een fluitist, een saxofoonspeler, een klarinettist en Glass zelf ook op toetsen. Verder was het NNO vertegenwoordigd door altviolen, celli en contrabassen. Daarnaast was het koper in dubbele bezetting aanwezig. Het NNCK bestond uit ongeveer 25 man waar één van de baszangers de “Koyaanisqatsi”-solo’s voor zijn rekening nam. Alle muzikanten stonden onder leiding van de dirigent Michael Riesman die het origineel heeft gedirigeerd en gedeeltelijk heeft ingespeeld. Zonder hulpmiddelen wist Riesman precies met de film mee te dirigeren.

Al met al hebben het NNO en het Philip Glass ensemble een goede prestatie neergezet. Soms had je gewoon niet door dat ze live aan het spelen waren en leek het net alsof je naar de originele geluidsopname zat te luisteren. Zeker voor de eerste toetsenist was het een hele opgave: telkens dezelfde snelle patronen moeten spelen is een behoorlijke prestatie.
Philip Glass tijdens het concert (foto: Hendrik Wietze de Haan).

Het Koyaanisqatsi-concert was niet het enige wat Philip Glass voor ons in petto had. De dag erna, 24 januari, was er een intieme avond met hem. De eerste helft bestond uit een interview met hem, ook het publiek mocht vragen stellen. De vragen gingen meestal over zijn opera's. Dit is niet echt mijn interessegebied maar toch best interessant. Wat ik jullie mee wil geven is een citaat van de componist over het verliezen van tijd als je naar zijn muziek luistert: ʽJe hebt je dan zeker vermaakt: je bent in slaap gevallen of je vond de muziek mooiʼ. Het tweede gedeelte van de avond zagen we hem gezeten achter de piano, een aantal stukken spelend uit eigen werk. Dit concert was persoonlijk, intiem maar vooral erg mooi. Terugkijkend waren het twee dagen die ik niet snel zal vergeten. Het is erg fijn om dit bijzonder project in mijn stad te mogen meemaken.

Anton Smit

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 171
Andere artikelen:
Boekbespreking - Vijftig jaar Bond-muziek
Oscar 2013 - Eindelijk erkenning voor Mychael Danna
Richard Rodney Bennett - In memoriam
Atli Örvarsson - Interview
Djurre de Haan - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy