Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Vijftig jaar Bond-muziek
Score 171, 24 05 2013BOEKBESPREKING: Vijftig jaar Bond-muziek
Het wereldwijde succes van Skyfall bewijst opnieuw dat James Bond een sterke merknaam is en dat zijn rol in films nog lang niet is uitgespeeld. Vlak vóór de première van Skyfall verscheen een boek over 50 jaar James Bond-muziek. Een van de meest herkenbare aspecten van de franchise is de muziek evenals het liedje.

Jon Burlingame is de schrijver van The Music of James Bond. Hij is in de Verenigde Staten een autoriteit op het gebied van muziek voor film en televisie en als wetenschapper verbonden aan de University of Southern California in Los Angeles. Zoals te verwachten begint The Music of James Bond bij Dr. No, de eerste officiële Bond-film. Vervolgens doet Burlingame onderzoek naar de muziek van alle Bond-films (inclusief Casino Royale uit 1967). Op vrij traditionele wijze beschrijft hij de ontstaansgeschiedenis van elke aflevering uit de reeks en wordt de muziek evenals het titelliedje onder de loep genomen.

In totaal 24 Bondscores bespreekt Burlingame, van Dr. No (1962) tot en met Quantum of Solace (2008). Skyfall wordt in de laatste regels slechts genoemd. Erg veel nieuwe feiten of inzichten komen we niet te weten, ook al heeft Burlingame met praktische alle betrokkenen gesproken waaronder met name de elkaar opvolgende componisten, John Barry voorop natuurlijk. Als een ijverig boekhouder somt Burlingame keurig alle relevante feiten omtrent iedere afzonderlijke Bond-score op en schetst hij hun ontwikkeling gedurende vijf decennia vrij summier. Een allesomvattend essay over de essentie en betekenis van de muziek voor James Bond ontbreekt, wat nogal bevreemdt, aangezien in het jaar dat de Bond-films hun vijftigjarig bestaan vieren wederom de vraag rijst wat de muziek nog steeds zo uniek maakt.

Van een vooraanstaand filmmuziekwetenschapper als Burlingame zou je verwachten dat hij met zijn brede kennis van zaken op zijn minst een poging doet de iconische 007-muziek te doorgronden, maar dat alles komt niet uit dit boek naar voren. En dat mag gerust een gemiste kans worden genoemd. Gelukkig bevat het boek veel foto's - van elke Bondcomponist is er minstens een foto. Ook een gedetailleerde beschrijving van alle Bond-scores op cd is een pluspunt. Overigens is dit niet het eerste boek over de Bond-filmmuziek. Zeven jaar geleden publiceerde de Duitse schrijver Siegfried Tesche een gelijksoortig boek. "Mr. Kiss Kiss Bang Bang" - Die Geschichte der James-Bond-Filmmusiken ontbeert eveneens een diepgravende analyse (zie Score 143).

The Music of James Bond. Jon Burlingame. Oxford University Press, Oxford, 2012. ISBN 978-0-19-986330-3, 293 blz. Prijs: € 20,99 (Bol.com).

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 171
Andere artikelen:
Boekbespreking - Vijftig jaar Bond-muziek
Oscar 2013 - Eindelijk erkenning voor Mychael Danna
Richard Rodney Bennett - In memoriam
Atli Örvarsson - Interview
Djurre de Haan - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy