Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Krakau Festival - Verslag
Score 174, 03 01 2014

NEDERLANDS FEESTJE IN POLENElk jaar wordt in het Poolse Krakau een filmmuziekfestival gehouden. Dit keer vond het festival plaats van 26 tot en met 29 september. Het was een bijzonder jaar met een Nederlands tintje.

De stad en het festival

Krakau staat onder de Polen bekend als één van de oudste steden van het land met zeer veel bezienswaardigheden. Verder wordt het ook gezien als de cultuurstad van Polen. Een goede reden om daar elk jaar een filmmuziekfestival te houden. Er worden dan in een grote fabriekshal die 4000 tot 5000 mensen kan bergen grote filmmu-ziekconcerten gegeven. Naast deze concerten zijn er op andere locaties kleinere concerten en andere nevenactiviteiten.

Workshops en vragenrondes

Tijdens dit festival werd overdag veel georganiseerd, zoals workshops voor jonge componisten in opleiding. Er werd bijvoorbeeld door Trevor Morris uitgelegd hoe hij een complexe scène uit de film Immortals heeft geanalyseerd en muziek eronder heeft geschreven. Dit jaar waren er een aantal vragenrondes van verschillende componisten. Het is dan erg interessant om te zien hoe de componisten met deze vragenrondes omgaan: Don Davis was altijd in voor een lolletje, bij Alberto Iglesias werden beelden getoond van zijn films waar hij erg bescheiden over vertelde en Abel Korzeniowski was erg betrokken en liep naar het publiek toe om alle vragen te beantwoorden. Voor niet-Poolse bezoekers zijn er tolken. En het mooiste van dit alles was: de toegang is gratis.

                               Abel Korzeniowski (foto: Anton Smit)
 
De concerten met een Nederlands tintje

Dit jaar waren er vijf concerten. Het eerste concert was in een theater in het centrum van Krakau. Hier kregen we muziek te horen van Alberto Iglesias. Een groot aantal films kwam voorbij zoals Hable con ella, Todo sobre mi madre en Volver. Dit alles werd gedirigeerd door de Poolse dirigent Marek Mos. Het concert werd afgesloten door muziek geschreven op twee gedichten en gezongen door een contratenor. Dit laatste was erg uniek, maar als je voor de filmmuziek komt was dit misschien niet iets wat je graag wilt horen.

Op de tweede avond waren er twee concerten. Het thema van deze avond was dat we voorzichtig moeten zijn met onze aarde. Het eerste concert om dit te vertolken was in een kerk midden in Krakau. Het was een concert verzorgd door onze eigen jazzmuzikant, cellist en componist Ernst Reijseger. Hij bracht, samen met muzikanten over de hele wereld waaronder een vierkoppig mannenkoor en een Senegalese zanger, een zeer unieke en alternatieve voorstelling. Er werden twee suites gespeeld uit de films van Werner Herzog genaamd Cave of Forgotten Dreams en Requiem for a Dying Planet. Deze muzikanten zorgden met hun minimalistische muziek voor een avond om nooit meer te vergeten. Om 10 uur was het tweede concert in het teken van onze planeet. Onder de titel Dreamland speelde de componist Valgeir Sigurðsson, samen met een altviolist, een gambaspeler en een ensemble, muziek uit deze protestdocumentaire over het vernielen van de natuur in IJsland. Het begin was erg minimalistisch met alleen de solisten en dat werd later overgenomen door het ensemble om daarna met zijn allen toe te werken naar een mooi opslepend einde. Een toegift werd door het publiek zeer gewaardeerd.

                  Ernst Reijseger (links) foto: Wojciech Wandzel
 
Pas op de derde dag was er muziek in de grote fabriekshal. Hier werd muziek gespeeld van tien componisten: Alberto Iglesias, Don Davis, Trevor Morris, Gavin Greenaway (dirigent), Abel Korzeniowski, Jan A.P. Kaczmarek, Diego Navarro, James Newton Howard, Craig Armstrong en Michał Lorenc. Bekende werken van deze componisten kwamen op deze avond langs, zoals Oscar, W.E., The Tudors, The Sixth Sense en vele andere. Naast deze muziek was er ook een FMF Young Talent Award. Er moest door deelnemers muziek worden geschreven voor een korte animatiefilm. De jury heeft uit de inzendingen unaniem voor onze eigen Matthijs Kieboom gekozen! Zijn muziek onder deze korte film was een genot om naar te luisteren. Het festival werd op de laatste dag afgesloten met de film The Matrix met live muziek gespeeld door het orkest onder leiding van Don Davis zelf. Als je van deze film en muziek houdt, dan had je een hele leuke avond.

Conclusie

Ik ga al drie jaar naar dit festival. Elk jaar is het weer volledig anders. Het was dit jaar veel alternatiever dan voorgaande jaren. Voor elke filmmuziekliefhebber is er wel wat te luisteren. De locatie in Polen is ook prima te doen. Het was dit jaar wel voor het eerst in september in plaats van mei. Dat is qua temperatuur wel te merken. In de grote hal is een dikke jas dan zeer gewenst. Ik ga er elk jaar nog steeds met veel plezier naartoe.

AS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 174
Andere artikelen:
Boekbespreking - Burt Bacharach autobiografie
Boekbespreking - Morricone oorboek
Suspense Cinema & Music - Verslag
Krakau Festival - Verslag
Bob Zimmerman - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy