Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Morricone oorboek
Score 174, 03 01 2014

BOEKBESPREKING: Een boek voor de oren


Over muziek schrijven is erg lastig. Het is dan handig als je de beschreven muziek gelijktijdig kunt horen. In deze oplossing voorziet Ennio Morricone, want we hebben hier te maken met een zogeheten oorboek: groot formaat, niet al te dik, rijk gevuld met filmposters en foto's van de componist en helemaal voorin vier cd's met fragmenten uit een slordige vijftig scores van de Italiaan.

Ennio Morricone is vooral een plaatjesboek. Veel tekst bevat het boek niet. Het weinige wat we kunnen lezen is geschreven door de Italiaanse wetenschapper Sergio Miceli. Uit enkele van zijn publicaties van de afgelopen twintig jaar is een beknopte, schetsmatige biografie samengesteld die vooral ingaat op Morricone's concertante en avant-gardistische werken. Die worden dan weer naast zijn vele filmscores gelegd in een poging met name de vernieuwingen onder de aandacht te brengen die Morricone in de filmmuziekwereld heeft geļntroduceerd. De Italiaanse tekst wordt vergezeld door een Engelse en Duitse vertaling.

Zoals gezegd kan het lezen evenals het bekijken van de vele afbeeldingen worden veraangenaamd door het daarbij behorende muziekfragment te beluisteren. Deze werkwijze lijkt op het lezen van een biografie van Morricone op internet met een flard muziek op YouTube op de achtergrond. De vier cd's duren samen een kleine vier uur en in dat tijdsbestek kan het boek gemakkelijk doorgebladerd en/of gelezen worden.

De keuze van de muziek door de samensteller is een van de pluspunten van het boek. Behalve de onvermijdelijke westernmuziek uit de films van Sergio Leone is gekozen voor zowel bekende scores als Novecento, The Mission en The Untouchables, als meer avontuurlijke muziek uit films als Il deserto dei tartari en Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto, alsmede zeven fragmenten waaronder een 23 minuten durende track uit Un uomo a metą op de vierde cd die als titel heeft: Contemporary Classical for Cinema. Wel vreemd is dat op geen van de cd's het thema van Le clan des Siciliens staat, een score die uitvoerig aan bod komt. Foto's en een poster van deze film beslaan zelfs een hele pagina.

Het koffietafelboek wordt afgesloten met een overzicht van alle films waarvoor Morricone de muziek heeft geschreven plus informatie over alle films waarvan muziek op de cd's staat. Voor wie is dit boek bestemd? Voor eenieder die houdt van de filmmuziek van Morricone en zich graag laaft aan foto's en posters uit de besproken films. Ook voor al diegenen die de rijke output van de Italiaanse componist nog maar net hebben ontdekt en meer willen weten is dit boek een uitnodigend startpunt. Voor al diegenen die meer willen weten dan er in dit qua inhoud oppervlakkige boek staat, is het raadzaam om elders te rade te gaan.

Ennio Morricone. Samengesteld door Jos Bendinelli Negrone. Edel Germany GmbH, Hamburg, 2013. ISBN 978-3-943573-02-2, 132 blz. Prijs: £ 15,43 (Amazon.co.uk).

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 174
Andere artikelen:
Boekbespreking - Burt Bacharach autobiografie
Boekbespreking - Morricone oorboek
Suspense Cinema & Music - Verslag
Krakau Festival - Verslag
Bob Zimmerman - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy