Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Burt Bacharach autobiografie
Score 174, 03 01 2014

BOEKBESPREKING: Levenslange liefde voor muziek


In mei van dit jaar, de maand dat hij de gezegende leeftijd van 85 jaar bereikte, verscheen deze autobiografie van de legendarische liedjesschrijver Burt Bacharach. Hij treedt nog steeds op, zo lezen we in dit opvallend openhartig geschreven boek dat soms meer weg heeft van een verzameling anekdotes.

Over zijn jeugdjaren komen we niet veel te weten. De in 1928 in Kansas City, Missouri geboren Bacharach verhuisde al gauw na zijn geboorte naar New York. De klassiek geschoolde componist begon in de jaren '50 met het componeren van populaire liedjes en nadat hij in 1957 was gekoppeld aan tekstschrijver Hal David volgden de hits snel. De rest is geschiedenis, althans voor diegenen die in de jaren '60 en '70 opgroeiden, de hoogtijdagen van het befaamde componistenduo. Nummers als Make it Easy on Yourself, Walk on by, Anyone Who Had a Heart, What the World Needs Now Is Love, I Say a Little Prayer etc. behoren inmiddels allang tot de standaardcatalogus van de lichte muziek.

Over de totstandkoming van de vele evergreens die hij met David en ook andere tekstschrijvers schreef vertelt Bacharach tamelijk open en soms uitgebreid. Dat laatste kan ook worden gezegd over de vele voorspoedige momenten in zijn leven, maar misschien nog meer over de minder fortuinlijke episodes in zijn bewogen leven zoals de mislukte huwelijken met onder meer Angie Dickinson en Carole Bayer Sager en vooral het noodlottige leven van zijn dochter (met Dickinson). Het boek eindigt in gelukkiger vaarwater wanneer Bacharach in mei 2012 uit handen van president Obama de Gershwin Prijs voor zijn gehele œuvre uitgereikt krijgt (Hal David was afwezig vanwege zijn broze gezondheid, hij overleed enkele maanden later). Geluk is er ook met zijn huidige vrouw Jane Hansen, met wie hij inmiddels twintig jaar getrouwd is, en zijn drie kinderen. En wat komen we te weten over Bacharachs filmwerk? Niet bijster veel. Slechts voor een dozijn filmscores was hij verantwoordelijk en we lezen vooral over zijn onbekendheid met dit medium - Dickinson moest hem helpen met de moviola die de beelden toonde waarvoor hij aan het schrijven was. Na het succes van Butch Cassidy and the Sundace Kid (1969), waarmee hij twee Oscars won, volgde de grote nederlaag met zijn oubollige muziek voor de musical Lost Horizon (1973). Heel veel wijzer worden we niet van Bacharachs herinneringen aan dit hoogte- en dieptepunt in zijn carrière als filmcomponist.

Anyone Who Had a Heart moet het vooral hebben van Bacharachs oprechte terugblik op leven en carrière: vlot geschreven, humoristisch en soms pijnlijk. De man is - zo blijkt op vrijwel elke pagina - gezegend met een waarlijk onophoudelijke liefde voor muziek.

Anyone Who Had a Heart: My Life and Music. Burt Bacharach en Robert Greenfield. HarperCollins, New York, 2013. ISBN 978-0-06-220727-2, 407 blz. Prijs: € 23,99 (Bol.com).                      

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 174
Andere artikelen:
Boekbespreking - Burt Bacharach autobiografie
Boekbespreking - Morricone oorboek
Suspense Cinema & Music - Verslag
Krakau Festival - Verslag
Bob Zimmerman - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy