Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - De kunst van het masteren
Score 175, 16 03 2014

BOEKBESPREKING: De kunst van het masteren
We lezen het vaak in een cd-boekje: gemastered door ......., geremastered door ......., de mastertapes waren gelukkig nog in goede staat etc. Maar wat is masteren nou precies? Iedereen heeft wel een vaag vermoeden wat dit uiterst belangrijke proces inhoudt. Eerder dit jaar verscheen een praktisch boek in het Nederlands over de techniek van het masteren.

Homestudio Mastering is de titel van het boek. Het werd geschreven door Jochem de Jong die tegenwoordig vooral als filmcomponist werkzaam is, maar ook jarenlang muziek voor bands en artiesten heeft geproduceerd. In het voorwoord vertelt Spinvis dat mastering iets is wat je kunt leren en dat is geen overbodige luxe, want het belang van een goede mastering wordt nog wel eens onderschat. Maar wat is mastering nou precies? De Jong legt het op bladzijde 13 zo uit: ʽHet productieproces van een cd bestaat uit drie stappen: opnemen, mixen en masteren. Tijdens het masteren worden de klankkleur, de ruimtelijkheid, de dynamiek en het volume van verschillende tracks op elkaar afgestemd en geoptimaliseerd. Vervolgens worden de tracks gereedgemaakt voor online verspreiding of cd-replicatie.ʼ

Het boek bestaat uit twee delen. In deel 1 vertelt De Jong waaraan je moet denken wanneer je van plan bent een masteringstudio te gaan inrichten, zoals de afmetingen en de juiste akoestiek, maar ook de vereiste soft- en hardware. Deel 2 beschrijft stap voor stap hoe een goede mastering tot stand dient te komen. Achtereenvolgens staat De Jong stil bij de creatieve kant van de masteringsessie en het masteren van de cd zelf. Handig is een index achterin het boek met veelal technische termen die onmisbaar zijn voor het welslagen van het gehele masteringproces.

Het boek is geschreven in heldere taal zodat niet alleen de hobbyist die zelf zijn muziek op cd wil zetten er iets aan heeft, maar ook eenieder die zich eens wil verdiepen in de techniek van het masteren. Het is heel erg nuttig om te lezen wat er allemaal komt kijken bij deze techniek. En juist dankzij het toegankelijke taalgebruik zal ook de minder technisch onderlegde lezer de uitleg goed begrijpen. En wie weet luisteren we dan met nog meer plezier naar filmmuziek of welke muzieksoort dan ook, nu we weten wat er allemaal dient te gebeuren voor een perfecte weergave van muziek op cd.

Homestudio Mastering. Jochem de Jong. Music & Books, Leiden, 2013. ISBN 978-90-79527-00-7, 100 blz. Prijs: € 16,95 (Bol.com).

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 175
Andere artikelen:
Boekbespreking - De kunst van het masteren
Benjamin Wallfisch - Interview
Jorrit Kleijnen en Alexander Reumers - Interview
George Fenton - Interview
Roque Baños - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy