Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Fantasymuziek ontleed
Score 176, 27 05 2014BOEKBESPREKING: Fantasymuziek ontleed

Sinds 2004 verschijnt bij de Amerikaanse uitgeverij Scarecrow Press een serie boeken waarin telkens een vertrouwde score wordt geanalyseerd. Onlangs kwam een boek uit deze reeks op de markt dat geheel en al is gewijd aan de score van Stardust van filmcomponist Ilan Eshkeri. Dankzij een interessante invalshoek en een toegankelijke schrijfstijl is dit een geslaagde bijdrage aan de serie geworden.

Stardust is het vijftiende boek in de reeks Scarecrow Film Score Guides. Illustere voorgangers waren onder meer The English Patient (het eerste deel), The Good, the Bad and the Ugly (zie Score 139), A Streetcar Named Desire, The Godfather Trilogy en Rebecca. De Britse wetenschapper Ian Sapiro die werkzaam is aan de Universiteit van Leeds schreef dit meest recente deel. Stardust is een fantasyfilm uit 2007, gebaseerd op het populaire boek van de Britse schrijver Neal Gaiman. Regisseur was de Brit Matthew Vaughn die net als bij zijn debuutfilm Layer Cake (2004) samenwerkte met zijn landgenoot Ilan Eshkeri (1977).

Na een summiere beschrijving van Eshkeri's achtergrond en carričre gaat Sapiro dieper in op de werkwijze van de vrij jonge filmcomponist die vorig jaar met enkele scores zoals die voor Justin and the Knights of Valour, 47 Ronin en het binnenkort in Nederland verwachte The Invisible Woman flink aan de weg timmerde. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Eshkeri al een flinke staat van dienst opgebouwd en mag hij zich op een stevige reputatie onder liefhebbers van filmmuziek verheugen. Het door pers en publiek geprezen Stardust volgde enkele jaren na de slotfilm van de imponerende trilogie van The Lord of the Rings. De muziek voor deze trilogie is van de hand van Howard Shore die een net zo overweldigende indruk maakte. Sapiro vraagt zich dan ook af in hoeverre Shore's monumentale score invloed heeft gehad op films in hetzelfde fantasygenre zoals Stardust. Uit de grondige analyse van de score die Sapiro doorvoert wordt voor de lezer al gauw duidelijk hoe vernuftig en vindingrijk Eshkeri te werk is gegaan bij het schrijven van zijn uiterst populaire score. Ook blijkt dat de componist in nauw overleg met zijn regisseur deze klus kaarde binnen een kort tijdsbestek en zo de zenuwachtige producenten, die weinig vertrouwen hadden in de nog onervaren filmcomponist, volledig gerust wist te stellen.  

Dat Scarecrow voor hun jongste telg uit de scorereeks koos voor deze nog maar zeven jaar oude score zegt wel wat over het belang ervan. Ian Sapiro geeft in heldere bewoordingen een boeiende inkijk in de ontstaansgeschiedenis van Stardust zonder al te veel te vervallen in specialistische muziektermen. Het plezier in het luisteren naar deze opmerkelijke score wordt er alleen maar groter door.

Ilan Eshkeri's Stardust: A Film Score Guide. Ian Sapiro. Scarecrow Press, Lanham, 2013. ISBN 978-0-8108-9165-4, 163 blz. Prijs: € 39,99 (Bol.com).

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 176
Andere artikelen:
Boekbespreking - Fantasymuziek ontleed
Riz Ortolani - In memoriam
Oscar 2013 - Muziekgeluiden die abrupt eindigen
Wojciech Kilar - In memoriam
Zsófia Tallér - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy