Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - College van Morricone
Score 177, 03 08 2014

BOEKBESPREKING: College van Maestro Morricone


Het concert dat Ennio Morricone op 12 april jongstleden in de Ziggo Dome zou geven mag dan niet zijn doorgegaan, om de tijd tot 26 juni, wanneer de Maestro alsnog naar Amsterdam hoopt te komen, te overbruggen is het raadzaam Composing for the Cinema te lezen. In dit boek komt Morricone veelvuldig aan het woord tijdens een reeks colleges die hij met de Italiaanse muziekprofessor Sergio Miceli hield.
 
De colleges vonden plaats in Siena, Bazel en Fiesole tussen 1991 en 2000 en verschenen als Comporre per il cinema in 2001 in ItaliŽ. De Amerikaanse musicologe en componiste Gillian B. Anderson vertaalde het boek naar het Engels. Morricone, de componist, en Miceli, de muziekwetenschapper en groot kenner van Morricone, bespreken niet alleen de theoretische kant van het scoren. Meteen aan het begin van het boek gaan ze aan de slag met het componeren voor een korte film die is samengesteld uit outtakes van een bestaande film. De nadruk ligt hier uiteraard op het compositieproces gedurende diverse stadia maar evenzeer worden samenwerkingsverbanden met de regisseur, de editor en de copyist onder de loep genomen. Met anno 2000 reeds enkele honderden scores op zijn naam kon Morricone tijdens de colleges rijkelijk putten uit zijn immense ervaring als filmcomponist. 

De Maestro is duidelijk de man van de praktijk, maar voor de erudiete Miceli doet hij tijdens de meer wetenschappelijke colleges beslist niet onder. In een lang theoretisch hoofdstuk onderscheiden zij verscheidene invalshoeken van filmmuzikale begeleiding. Dat doen ze aan de hand van talloze scores van Morricone, maar ook van andere componisten. Vervolgens komen ook technische kenmerken van de Italiaan evenals enkele van zijn stijlkenmerken zoals het gebruik van zang en zijn rijke arrangementen aan bod. Zoals het een academisch college betaamt worden de bijeenkomsten afgesloten met een Q&A dat ook de lezer een aardige inkijk geeft in de werkwijze van de gevierde componist. Miceli's bewondering voor Morricone komt tegen het einde van het boek onomwonden naar voren wanneer hij Morricone prijst voor het feit dat deze met zijn vele composities mensen van alle leeftijden en uit alle maatschappelijke lagen, zowel in ItaliŽ als daarbuiten, weet te raken. 

Wat dit voor het merendeel goed te lezen boek nog beter had gemaakt, waren afbeeldingen bij de soms erg droge besprekingen. Wie daar niet om maalt zal ongetwijfeld geboeid raken door de colleges van de twee hooggeleerde Italianen. Hopelijk vindt het concert op 26 juni doorgang en kunnen we dan genieten van de briljante muziek die het inmiddels 85-jarige filmmuziekinstituut heeft geschonken aan het brede en welwillende publiek.

Composing for the Cinema. Ennio Morricone, Sergio Miceli. Vertaald van het Italiaans naar het Engels door Gillian B. Anderson. Scarecrow Press, Lanham, 2013. ISBN 978-0-8108-9241-5, 295 p. Prijs: Ä 35,99 (Bol.com).                             
 
PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 177
Andere artikelen:
Boekbespreking - College van Morricone
Lyn Murray - Portret
Lucas Vidal - Interview
Vidjay Beerepoot - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy