Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Elmer Bernstein - Boekbespreking
Score 179, 21 03 2015

TIEN JAAR GELEDEN


Herinnert u zich de zomer van 2004 nog? In juli van dat jaar overleden binnen 48 uur Jerry Goldsmith en Piero Piccioni. Nog geen maand later overleed David Raksin en alsof dat nog niet genoeg was bereikte eenieder die een voorliefde voor filmmuziek heeft minder dan twee weken later het droevige bericht dat ook Elmer Bernstein van ons heengegaan was. Na deze enorme aderlating zag het filmmuzikale landschap er geheel anders uit, althans zo leek het in eerste instantie. Tien jaar later ziet een boek het daglicht over de laatste van de vier indertijd betreurde filmcomponisten. The Magnificent Elmer is de titel van de memoires van Elmer Bernsteins eerste vrouw Pearl Bernstein Gardner.

Sinds zijn dood op 82-jarige leeftijd zijn er heel wat cd's uitgebracht met Bernsteins muziek waardoor zijn enorme œuvre van ruim 200 scores nog meer bekendheid verwierf: veel vroeg werk uit de jaren '50 zoals The Tin Star (1957) en Some Came Running (1958), scores uit de jaren '60 zoals A Girl Named Tamiko (1962) en Hud (1963) maar evenzeer werk uit latere jaren zoals Zulu Dawn (1979), Heavy Metal (1981) en ¡Three Amigos! (1986). Het ging soms om een eerste cd-uitgave zoals God's Little Acre (1958) of een eerste geluidsdrager überhaupt zoals in het geval van Rampage (1963). Nog vorige maand zorgde de eerste cd-release van de score van See No Evil (1971) voor een primeur. En in 2006 baarde de release van de uit twaalf cd's bestaande box Elmer Bernstein's Film Music Collection veel opzien.

Tien jaar na Bernsteins overlijden is er een andere herinnering aan de legendarische grootmeester die met zijn score voor The Man With the Golden Arm in 1955 een enorme impuls gaf aan jazz als ondersteunende muziek in films, maar evenzeer met de lyrische score voor To Kill a Mockingbird (1962) wist te imponeren en niet te vergeten zijn misschien wel bekendste thema: The Magnificent Seven (1960). Bernstein is tweemaal getrouwd geweest. Zijn eerste vrouw publiceerde eerder dit jaar haar memoires waarin zij in het bijzonder de twintig jaar die ze met de componist getrouwd was beschrijft. Pearl Glusman trouwde op 21 december 1946 met de toen nog onbekende componist en heette vanaf die dag Pearl Bernstein. In 1963 liep het huwelijk op de klippen en twee jaar later volgde de scheiding.

In The Magnificent Elmer - de ondertitel luidt My Life With Elmer Bernstein - belicht Pearl in 26 korte hoofdstukken haar leven met de componist, vanaf het moment dat ze elkaar leerden kennen tot zijn dood. Het merendeel van de anekdotische hoofdstukken betreft de twintig jaar dat zij als man en vrouw leefden. Pearl Bernstein Gardner (haar huidige echtgenoot Gerald Gardner schreef dit boek met haar, vandaar haar tweede achternaam) haalt op vaak ironische wijze, maar ook met de nodige zelfspot, herinneringen op aan de jaren waarin zij en Elmer in New York in bescheiden omstandigheden een bestaan probeerden op te bouwen, al snel verhuisden naar Los Angeles waar Elmer gestaag begon te werken aan een succesvolle carrière als vooraanstaand, baanbrekend filmcomponist en ten slotte de jaren van voorspoed waarin er meer ruimte was voor de familie en de prestigieuze films waarvoor Elmer werkte.

De scheiding doet zij openhartig en zonder wrok uit de doeken. Opvallend is dat zij Elmer altijd een warm hart is blijven toedragen, van de prille jaren na de scheiding tot aan zijn dood. De jaren zonder Elmer komen in een enkel hoofdstuk nog voorbij zoals de enige Oscar die hij mocht ontvangen (voor Thoroughly Modern Millie (1967)) en de aanloop naar zijn comeback met Animal House in 1978. Toen was hij al getrouwd met zijn tweede vrouw Eve Adamson, die in het aangrijpende hoofdstuk Her or Me slechts bij haar voornaam wordt genoemd. In de vier laatste hoofdstukken gaat het vooral om Pearl en daarmee vormen deze anekdotes hoofdzakelijk het verhaal van Pearl Bernstein Gardner en in mindere mate de biografie van Elmer Bernstein. Op de een na laatste pagina lezen we dan dat volgens Pearl eigenlijk Elmer de schrijver van dit boek had moeten zijn. En inderdaad heeft hij geregeld pogingen ondernomen om een autobiografie te schrijven, maar er kwam steeds weer een nieuwe score tussen en zo klaarde Pearl uiteindelijk deze klus. 

Komen we nu veel meer te weten over die magnificent Elmer dan we allang wisten? Veel van wat Pearl schrijft is bekend, maar de huiselijke taferelen en de ambities, twijfels, sterke en zwakke kanten van de componist kunnen we nu van dichtbij meemaken en op deze wijze verrijken ze ongetwijfeld onze kijk op de mens Elmer. Pearls rake en beknopte beschrijvingen van 26 episoden uit Elmer Bernsteins leven zijn uniek te noemen, want hoeveel vrouwen hebben een boek geschreven over hun echtgenoot de filmcomponist? In de appendix van het boek staat een link naar een site waar muziek van Elmer kan worden beluisterd tijdens het lezen en voorts voegde Pearl een lijst toe van alle scores die hij schreef: van Saturday's Hero (1951) tot en met Far From Heaven (2002). Zes decennia lang heeft Elmer Bernstein ons deelgenoot gemaakt van zijn onvergetelijke, liefdevolle en oprechte filmmuziek.

The Magnificent Elmer: My Life With Elmer Bernstein. Pearl Bernstein Gardner en Gerald Gardner. RosettaBooks, New York, 2014. ISBN 978-0-7953-4335-3, 139 blz. Prijs: $ 13,46 (Amazon). Als audiobook verkrijgbaar vanaf 1 december aanstaande via Bol.com. 

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 179
Andere artikelen:
John Williams - Boekbespreking
Elmer Bernstein - Boekbespreking
Goldstein en Tarrab - Interview
Krakau 2014 - Verslag
Matthijs Kieboom - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy