Boeken over John Williams zijn er al genoeg: twee Duitse, een Spaans en een Frans. Vreemd genoeg is er nog nooit een Engelstalig boek over een van de levende legendes van de filmmuziek verschenen. Emilio Audissino doorbrak de Engelse stilte en schreef de eerste Engelstalige biografie van dit inmiddels 82-jarige filmmuziekicoon. 
Het is altijd een raadsel geweest waarom nu pas een boek over Williams in het Engels verschijnt. In een van de hoofdstukken van
John Williams's Film Music zet Audissino, van geboorte Italiaan en al enkele jaren onderzoeker aan de Universiteit van Southampton, uiteen hoe door de serieuze klassieke muziekwereld nog steeds wordt neergekeken op Williams. Of dit de reden is dat er nu pas een Engelstalig werk is ontstaan, blijft echter de vraag. Misschien heeft het overweldigende œuvre alsmede Williams' onsterfelijke hedendaagse reputatie de ongetwijfeld vele plannen om een biografie te schrijven gedwarsboomd. Want om een boek te schrijven over de man die in zijn eentje de klassieke Hollywoodscore uit de gouden jaren '30 en '40 weer nieuw leven wist in te blazen moet je van goeden huize komen.
Gelukkig pakt Audissino de handschoen slim op. Na enkele inleidende hoofdstukken waarin hij de klassieke Hollywoodscores van componisten als Korngold en Steiner beknopt beschrijft, vergelijkt hij de filmmuzikale werken van Williams met die gouden scores. In een tijd van toenemende invloeden vanuit de jazz en vooral de popmuziek, hippe stijlen waarvan Williams regelmatig gebruikmaakte in zijn scores in de jaren '60, ontwikkelde hij een procedé voor symfonische filmmuziek dat met
Star Wars zijn definitieve beslag kreeg, al wijst Audissino erop dat Williams twee jaar eerder voor
Jaws al een zogeheten neoromantische score had geschreven. Vervolgens analyseert Audissino in een lang hoofdstuk de sprankelende score voor
Raiders of the Lost Ark (1981). Typische neoromantische kenmerken zijn het gebruikmaken van een symfonieorkest, Mickeymousing en leidmotieven. Maar bij deze analyse evenals op andere plekken in het boek laat Audissino zien dat Williams eigenlijk vele muziekstijlen naast elkaar toepaste, van atonale naar moderne jazzy invloeden die zowel zijn vroegere scores als zijn huidige nog kenmerken.
Ondanks de beperking om slechts drie scores van de componist uitgebreid onder de loep te nemen slaagt Audissino erin ook het andere imposante werk van Williams - zij het vluchtig - te analyseren en zo toch tot een redelijk alomvattend portret van deze gigant onder de Amerikaanse filmcomponisten te komen. Hopelijk volgen nu meer auteurs om het belangwekkende werk van Williams nader te onderzoeken.
John Williams's Film Music. Emilio Audissino. The University of Wisconsin Press, Madison, 2014. ISBN 978-0299297343, 317 p. Prijs: € 21,99 (Bol.com).
PS