Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Krakau 2015 - Verslag
Score 183, 05 06 2015

TO BOLDLY GO WHERE NO CONCERT HAS GONE BEFORE


Verslag van het achtste Krakau Filmmuziekfestival

Voor de achtste keer werd in Polen het Krakau Filmmuziekfestival (FMF) gehouden. Na een uitstapje van twee jaar in september is het festival weer terug in zijn oude maand, namelijk de maand mei. Meestal is deze maand een stukje warmer dan september. Waar we vorig jaar nog extra truien nodig hadden voor de koude fabriek als concertzaal, was dat dit jaar niet meer nodig. De fabriek waar veel mooie concerten gegeven werden is namelijk ingeruild voor een nieuw gebouwd congrescentrum in het centrum van de stad.

Masterclasses, meetings en workshops

Dit jaar was er weer ruimte om mensen uit de filmmuziekindustrie te ontmoeten en verhalen aan te horen over zaken die spelen in hun wereld. Ook dit was allemaal te vinden in het nieuwe congrescentrum. Naast een ruimte voor de workshops was er ook een ontmoetingsruimte ingericht door de platenmaatschappij Varèse Sarabande waar je je favoriete artiesten kon ontmoeten voor een foto of een handtekening. Grote namen zoals Trevor Morris, Ramin Djawadi en Elliot Goldenthal waren hier op bepaalde tijdstippen te vinden.

Voor jonge componisten waren weer masterclasses georganiseerd waar ze met grote namen in contact konden komen en van ervaringen konden leren. Helaas waren geen van deze masterclasses openbaar zodat wij als toeschouwers geen graantje mee konden pikken.

Concerten                                             Critical Hit Concert.

Dit jaar waren er concerten verdeeld over vijf dagen in plaats van vier. De eerste dag was een hele unieke: de bioscoop was het podium voor de muzikantenformatie Critical Hit. Deze Amerikaanse groep met Poolse gastspelers speelde op haar eigen manier muziek van computerspellen. Alle klassiekers zoals Zelda, Mario, Pokémon, Angry Birds en Tetris kwamen voorbij. De muziek werd gespeeld op piano, gitaar, basgitaar, viool, elektrische cello en fluit. Een erg bijzonder concert, met veel lichteffecten en beeldfragmenten van de spellen. Dit concert was zo populair dat het in drie uur was uitverkocht.

Het tweede concert was een ode aan de 89-jarige Poolse regisseur Andrzej Wajda. Muziek van een aantal films van hem werd gespeeld. Muziek van onder andere Wojciech Kilar die helaas niet meer onder ons is en Krzysztof Penderecki die bij dit concert aanwezig was. Dit was een mooi concert in de nieuwe concertzaal van het congrescentrum. Er kwamen bekende nummers voorbij maar ook een aantal werken die nog nooit uitgebracht zijn. Het was wel wennen dat een orkest voor je zit terwijl er ook muziek uit de speakers boven de zaal komt.

Het derde concert stond in het teken van Shakespeare. Tijdens dit concert werd veel aandacht besteed aan beeld. Er waren veel lichteffecten en de muzikanten en zangers deden zelfs een beetje aan choreografie. Het was een beetje jammer van de cameramensen die dit spektakel moesten opnemen en daardoor vaak erg aanwezig waren op het podium. Vóór de pauze stond het programma in het teken van de wat traditionele componisten zoals Patrick Doyle, Stephen Warbeck en Jocelyn Pook. Na de pauze was het tijd voor het werk van de teruggekeerde gast Elliot Goldenthal die een groot werk heeft gemaakt van zijn muziek van Titus, Othello, The Tempest en als afsluiter een klezmer-achtig stuk uit A Midsummer Night’s Dream. Voor de ware Goldenthal-fan een machtig mooi muziekstuk.

Het vierde concert was weer een groots tv-show gala, gehouden in de grote ongeveer uitverkochte Krakau Arena. Tijdens dit concert werd muziek uitgevoerd van tv-show componisten die bijna allemaal aanwezig waren op deze avond. Muziek van onder anderen Trevor Morris, Jeff Beal, Daniel Licht, Atli Örvarsson, Bartosz Chajdecki en Ramin Djawadi. Het was een vermakelijke avond met toegankelijke muziek voor iedereen. Daniel Licht gaf samen met zijn muzikale partner een showtje weg door scharen en messen te gebruiken in de Dexter suite. Hoogtepunten voor mij waren toch wel de Game of Thrones suite en de Czas honuru/Misja Afganistan combinatie van de Poolse componist Bartosz Chajdecki wat mij soms tot tranen dwong. Ook werden er op deze avond prijzen uitgedeeld. De prijs voor jonge componisten ging naar de Italiaanse componist Antonio Di Iorio. Helaas viel onze Joep Sporck weer buiten de prijzen met een vierde plaats. De FMF-ambassadeursprijs ging dit keer naar dirigent Diego Navarro.                                                   Bogowie concert.

Op de laatste dag waren er twee concerten van een film met live muziek eronder. De eerste film was de Poolse film Bogowie met muziek van Bartosz Chajdecki. Bartosz zelf speelde op piano tezamen met een drummer, drie gitaristen, een basgitarist en een strijkensemble. Een uitverkochte congreszaal kon genieten van deze mooie klanken. Wat een film en wat een muziek! Voor mij was dit concert het hoogtepunt van het festival. Het afsluitende concert was dit jaar Star Trek uit 2009 met muziek van Michael Giacchino. Helaas was de componist dit jaar niet aanwezig. Dit blijft een fijne film en goede muziek. Als toegift werd een suite van hem gespeeld van de nieuwe Disney-film Tomorrowland.

Al met al was dit weer een goed jaar voor het FMF. Er worden telkens grotere concerten gegeven voor een groter publiek. Het wordt zelfs zo groot dat ik de kleine intiemere concerten van de laatste jaren wat ben gaan missen.

Anton Smit (tekst en foto's)


Gerelateerde links
 Startpagina

Score 183
Andere artikelen:
Krakau 2015 - Verslag
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy