Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Manuel De Sica - In memoriam
Score 181, 14 08 2015

DIE ENE SCORE .............


Heel zachtjes begint het pianospel, al snel volgt een beheerste orkestrale begeleiding en weldra speelt een melancholische viool mee. Wanneer het orkest voluit gaat wisselen de piano en de viool elkaar af. Aldus voltrekt zich binnen slechts drie minuten het hoofdthema van Il giardino dei Finzi Contini (grande orchestra vermeldt de cd). Alleen al dit thema en het liefdesthema van de jonge Giorgio en de onbereikbare Micol illustreren de pracht en zeggingskracht van deze score van Manuel De Sica. Die schreef hij als 21-jarige voor zijn vader Vittorio die in 1970 met dit romantische en aangrijpende drama, dat zich afspeelt in joodse kringen in Ferrara eind jaren '30, een welverdiende comeback maakte.

Manuel De Sica, geboren in 1949 en student van Bruno Maderna, debuteerde in 1968 als filmcomponist met de muziek voor Amanti. Deze film met Marcello Mastroianni en Faye Dunaway in de hoofdrollen was beslist geen succes voor zijn vader. Dat zou voor vader en zoon gauw volgen met Il giardino dei Finzi Contini, met als resultaat een Gouden Beer en een Oscar voor Vittorio en een Grammynominatie voor Manuel. De samenwerking tussen beiden werd meteen voortgezet met een episode uit de ensemblefilm Le coppie (1970), Lo chiameremo Andrea (1972), Una breve vacanza (1973) en Il viaggio (1974). Acht maanden na de release van de laatste film overleed Vittorio De Sica op 73-jarige leeftijd en kwam er een einde aan de veelbelovende samenwerking tussen vader en zoon.

Manuel De Sica heeft tegen de honderd films van muziek voorzien, op enkele na allemaal van Italiaanse makelij. Slechts een handvol daarvan draaide in de Nederlandse bioscopen, zoals Folies bourgeoises (1976) van Claude Chabrol en Caro papÓ (1979) en Sono fotogenico (1980), beide van Dino Risi. Voor enkele van de films van zijn twee jaar jongere broer Christian schreef hij de muziek. Italiaanse films hebben vanaf de jaren '70 steeds meer moeite gekregen ons land te bereiken, waardoor veel boeiende muziek van De Sica bij ons onbekend is.

Op 5 december 2014 overleed Manuel De Sica op slechts 65-jarige leeftijd in Rome aan een hartaanval, veertig jaar na het overlijden van zijn vader. Hij is blijven componeren voor film tot aan zijn dood. In 2013 verscheen een boek dat hij schreef over zijn vader, getiteld Di figlio in padre. Een jaar eerder werd de score van Il giardino dei Finzi Contini opnieuw uitgebracht. In het cd-boekje schreef Manuel: Indien ik ooit in de toekomst zal worden herinnerd als de componist van Il giardino dei Finzi Contini, dan zal mij dat tot volledige tevredenheid stemmen.

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 181
Andere artikelen:
Oscar 2014 - London Rules
Antoine Duhamel - In memoriam
Boekbespreking - Jerry Goldsmith
Manuel De Sica - In memoriam
Rutger Reinders - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


ę 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy