Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Jerry Goldsmith
Score 181, 14 08 2015

BOEKBESPREKING: Essay over een meester


Boeken over filmcomponisten zien slechts sporadisch het daglicht. Zo hebben we jaren moeten wachten op een boek over Jerry Goldsmith. Mauricio Dupuis, auteur van Jerry Goldsmith: Music Scoring for American Movies, is de eerste die over de geliefde Amerikaanse filmcomponist een boek uitbrengt, want tot nu toe is er nooit een biografie over de componist van Alien in boekvorm verschenen, in welke taal dan ook.

Dupuis is een Uruguyaanse wetenschapper die in ItaliŽ heeft gestudeerd en in het Italiaans publiceert. Zijn boek noemt hij een essay dat onder de titel Jerry Goldsmith e la musica nel cinema americano in 2012 in Rome reeds werd uitgebracht. De Engelse vertaling is enkele maanden geleden in de Verenigde Staten verschenen. Iets minder dan 14 pagina's trekt Dupuis uit om de werkwijze en veelzijdigheid van Goldsmith (1929-2004) te beschrijven. Die werkwijze wordt vooral gekenmerkt door zijn samenwerking met diverse orkestratoren, een aanpak die volgens Dupuis in Hollywood heel gebruikelijk is vanwege de strikte deadlines, in tegenstelling tot de Europese praktijk van componisten als Ennio Morricone die het gehele compositieproces voor hun rekening nemen. Naast Alexander Courage was Andrew Morton - door Dupuis Goldsmith's doppelganger genoemd - mede verantwoordelijk voor de periode van experimentele orkestraties van de componist.

Minder frequent was de samenwerking van Goldsmith met regisseurs. De meest vruchtbare was die met Franklin Schaffner en Joe Dante alsmede, om heel dicht bij huis te blijven, de samenwerking met Paul Verhoeven (drie films) die het beste uit de componist wist te halen. Twee films uit 1979 die uitgebreid worden besproken zijn Alien (Ridley Scott) en Star Trek: The Motion Picture (Robert Wise) en de daaropvolgende serie waarvoor Goldsmith regelmatig de muziek schreef. Goldsmith's enorme output (tegen de 250 scores) bestrijkt tal van genres. Een hoofdstuk lang karakteriseert Dupuis de kenmerkende componeerstijl voor genres als sciencefiction, fantasy, film noir, thriller, horror, western waarin de componist meer dan eens excelleerde en waarbij hij middels een geheel eigen stijl het experiment niet schuwde (denk aan de uitzonderlijke instrumentkeuze voor Planet of the Apes (1968)).

In het bestek van dit relatief korte boek komt Goldsmith's werdegang als componist amper aan bod. Meer ruimte is er voor zijn manier van werken en de stijl van zijn composities die nog steeds tot de verbeelding spreken van het grote publiek. Dupuis' boek vormt hopelijk een welkome start van een reeks onderzoeken naar de essentie van deze legendarische filmcomponist.

Jerry Goldsmith: Music Scoring for American Movies. Mauricio Dupuis. Vertaald uit het Italiaans door Cecilia Martini. DMG, Lexington, 2014. ISBN 9788890977350, 168 blz. Prijs: $ 16 (Amazon).                                         

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 181
Andere artikelen:
Oscar 2014 - London Rules
Antoine Duhamel - In memoriam
Boekbespreking - Jerry Goldsmith
Manuel De Sica - In memoriam
Rutger Reinders - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy