Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - The Reel World
Score 119, 03 02 2006The Reel World: Scoring for Pictures - Verschenen in Score 119, juni 2001

Jeff Rona, componist van White Squall en Chicago Hope, schrijft niet alleen soundtracks, maar ook columns voor het muziekblad Keyboard en boeken. Zo heeft hij specialistische boeken over het gebruik van MIDI en over synchronisatie op zijn naam staan. Nu komt daar The Reel World bij, een praktische gids voor jonge componisten met informatie over de verschillen tussen film en tv, het belang van een eigen stijl, benodigde apparatuur, orkestreren, uitvoeren en opnemen, goede demo's, agenten en geld verdienen.

Het boek is eigenlijk een grote verzameling van columns en is onderverdeeld in drie hoofdcategorieën. Onderdeel 1 gaat over het creatieve proces: het ontwikkelen van een eigen stijl, de verschillen tussen film- en televisiewereld, een blik in de toekomst van de filmmuziek. Het tweede deel gaat over de techniek: wat voor apparatuur moet er in jouw studio staan, hoe synchroniseer je muziek met het beeld, wat zijn reels en hoe regel je dat jouw muziek georkestreerd, uitgevoerd en opgenomen wordt? Het derde deel belicht de carrière van een componist: hoe maak je een goede demo, wat doet een agent en hoe verdien je geld! Jeff Rona snijdt een heleboel onderwerpen aan. Daarbij treedt hij niet tot in de kleinste details, daarvoor verwijst hij naar gespecialiseerde boeken, maar aan de hand van concrete voorbeelden schetst hij een helder beeld van het componistenvak. Hij vertelt openhartig over zijn eigen ervaringen en vult deze aan met interviews met onder andere Hans Zimmer, Mark Isham, Basil Poledouris, Marc Shaiman, John Williams, Carter Burwell en James Newton Howard. Daarnaast komen ook een agent, een music contractor en een studio music-executive aan het woord. Het boek is niet alleen voor ambitieuze componisten die er zeker een hoop handige tips uit zullen halen, maar is geschikt voor iedereen die wil weten hoe een soundtrack tot stand komt, vanaf het allereerste telefoontje totdat de film in de bioscoop draait. Rona doorspekt zijn teksten met een dosis humor waardoor je het boek praktisch in één ruk uitleest.

The Reel World: Scoring For Pictures, auteur Jeff Rona. Uitgever: Miller Freeman Books, 600 Harrison Street, San Francisco, CA 94107, ISBN 0879305916, 272 blz., ongeveer ƒ 75,-

Peter S.

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 119
Andere artikelen:
Zwijgende films in concert - Vooruitblik
Oscar 2001: Oscar goes east
Jeff Rona - Portret
Filmmuziekserie Beurs van Berlage
Boekbespreking - The Reel World
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy