Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Parijs - Mekka van de filmmuziek-verzamelaar
Score 133, 08 08 2005

Wanneer u naar Parijs gaat met als doel filmmuziek te kopen, dan is de kans groot dat uw koffer aardig gevuld raakt met cd’s, tijdschriften, dvd’s, boeken, etc.

De lichtstad staat bekend als een filmminnende stad, zeg maar gerust één van de topsteden op dit gebied. Twee Scoreredacteurs togen afgelopen zomer naar Parijs en vulden op hun zoektocht al gauw een koffer(tje) met interessante filmmuziekwaar. Hierbij een kleine rondgang door de stad.

Ongekende weelde

Het vibrerende hart van de stad is ongetwijfeld de Avenue des Champs-Elysées. Hier bevindt zich de grootste vestiging van de keten FNAC (op nr. 74) met de grootste verzameling filmmuziekcd’s van Parijs. De collectie bestaat grofweg uit twee delen: cd’s gerangschikt op titel en vier strekkende meters met cd’s gerangschikt op filmcomponist. Er is zelfs een klein rekje met cd’s uit de Film Score Monthly-reeks. Daarnaast kan de bezoeker er enkele elpees met filmmuziek, een rijke collectie dvd’s en zelfs enkele uitgaven van het magazine Film Score Monthly evenals het nieuwe Franse filmmuziekmagazine Cinéfonia aantreffen.

Even verderop bevindt zich een vestiging van Virgin megastore (52-60, avenue des Champs-Elysées) die nog groter is dan voornoemde FNAC. Hier is een redelijk aanbod aan cd’s te vinden. Interessanter is de immense afdeling met dvd’s, waaronder heel wat interessante import uit de Verenigde Staten inclusief de complete Amerikaanse Disneycollectie. Extra aantrekkelijk van zowel FNAC als Virgin is dat beide megastores tot middernacht geopend zijn.

In een zijstraat van de Champs-Elysées bevindt zich sinds jaar en dag de fraai ogende boekwinkel Contacts (24, rue du Colisée). Naast filmboeken en tijdschriften zijn er boeken over fotografie, televisie, etc. te vinden. In de kelder worden afgeprijsde boeken aangeboden. Tussen de vele filmboeken is zelfs een half plankje gereserveerd voor filmmuziekboeken en enkele oude exemplaren van Soundtrack. Vooral de ambiance, de ruime collectie filmtijdschriften en de fraaie inrichting zorgen voor een aangenaam verblijf.

Zuidoever

In en aan de Boulevard Saint-Michel ten zuiden van de Seine, dichtbij de studentenwijk Quartier Latin zijn tal van winkels te vinden met tweedehands boeken, strips, cd’s, elpees, etc. Daarnaast zijn er genoeg winkels met eerstehands materiaal. Op nummer 34 aan de Boulevard Saint-Michel bevindt zich een winkel van de keten Gibert Joseph die grossiert in boeken, cd’s, dvd’s, etc. Hier is een vrij uitgebreid aanbod aan cd’s te vinden met soms verrassend lage prijzen. De dvd-afdeling is eveneens de moeite waard. Iets ten oosten hiervan liggen twee winkels tegenover elkaar onder de naam Jussieu Music (19, rue Linné). In een van beiden is in een kelder onder een kelder een redelijke verzameling filmmuziekcd’s voorhanden. Jammer genoeg bevinden de cd’s zich in een afgesloten glazen vitrinerek.

Dat de maand augustus ons parten speelde, bleek bij aankomst bij de boekenzaak Atmosphère, librairie de cinéma (10, rue Broca). De winkel bleek twee weken de poorten te hebben gesloten. De veelbelovende etalage en sfeervolle inrichting maakten dat extra wrang. De zomermaanden bergen dit risico nu eenmaal in zich, hélas ….. Gelukkig was een soortgelijke winkel aan de grens van de schilderachtige wijk Montmartre (noordoever) wel geopend tijdens ons verblijf. In een passage met winkeltjes die snuisterijen, souvenirs en hebbedingetjes aanbieden, bevindt zich de winkel met tweedehands spullen Cinédoc (45-53, passage Jouffroy). Hier zijn praktisch alle spullen van papier: boeken, tijdschriften, talloze foto’s, posters, etc.

Louter cd’s

Voor wie nog niet genoeg heeft, kan ten slotte terecht in de enige winkel in Parijs die louter filmmuziekcd’s (en een handvol elpees) aanbiedt. Dichtbij het Louvre bevindt zich een winkel met de toepasselijke naam Ciné Musique (50, rue de l’Arbre Sec).Aan één wand zijn alle cd’s royaal uitgestald. Men heeft een redelijke collectie met een behoorlijk aantal Franse en Italiaanse soundtracks. De prijzen zijn wel iets aan de hoge kant, maar daar staat tegenover dat de collectie grotendeels uniek is. Naast enkele afgeprijsde cd’s zijn er enkele elpees en exemplaren van Film Score Monthly en Cinéfonia. Inrichting en sfeer zijn prima.

Een bezoek aan het Parijse Filmmuseum (onderdeel van de befaamde Cinématèque) zat er helaas niet in aangezien het in 1997 grotendeels afgebrande museum zijn poorten pas in 2006 weer zal openen. Een reden te meer om deze pelgrimage naar de Franse hoofdstad nog eens te herhalen in de nabije toekomst. Ten slotte: kijk ook eens op de website van de Franse filmmuziek: www.traxzone.com.

Paul S./RV
Gerelateerde links
 Startpagina

Score 133
Andere artikelen:
De eerste ... deel 4
Debbie Wiseman in concert
Jerry Goldsmith leeft!!
David Arnold - Interview
Alberto Iglesias - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy