Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Legendary Movie Orchestra - Portret
Score 115, 03 03 2006WIJ ZIJN GEWOON EEN FILMMUZIEKORKEST - Verschenen in Score 115, juni 2000

“Orkest legt zich toe op filmmuziek,” staat in de kranten als in de herfst van 1999 Tarzan in première gaat. Dit geeft niet alleen aan dat filmmuziek steeds vaker de media-aandacht krijgt die het verdient, maar ook dat een dergelijk orkest nieuwswaardig en dus opzienbarend is. Na de Disneyfilm presenteert het zogeheten Legendary Movie Orchestra zich voor het eerst aan Nederland. Sven Jense, een van de drie initiatiefnemers: "Het is onwijs leuke muziek. Waarom speelt niemand dit?"

Williams en Horner

Nederland is een orkest rijker. Eentje dat zich specialiseert in filmmuziek nog wel. Wat minstens zo opmerkelijk is, zijn de leeftijden van de spelers. Tussen de 18 en 25 jaar, de meesten zijn nog student. Sven Jense (20) en Arnout de la Houssaye (23) zijn samen met de dirigent Gerard Poot de initiatiefnemers van het orkest. "Het idee komt voornamelijk van Gerard," licht Arnout toe, "hij merkte dat filmmuziek weinig gespeeld wordt. Meestal is het Beethoven of Mozart, terwijl filmmuziek eigenlijk meer aanspreekt. Dan zie je iets op tv en kun je zeggen: ‘dat kan ik spelen.’ Dat is leuk." Het Tilburgse jeugdorkest speelde vorige zomer behalve werken van Mozart en Beethoven ook scores van Williams en Horner. "Je ziet het wel steeds meer," geeft Arnout toe, "maar dan voornamelijk bij jeugdorkesten." Sven vult aan: “Klassieke orkesten beginnen er niet aan. Die willen Shostakovich spelen en Bach, terwijl filmmuziek onwijs leuke muziek is. Waarom speelt niemand dat nou? Hoe kan dat?! Toen zijn we met z'n drieën bij elkaar gaan zitten en hebben we gezegd ‘we gaan het doen.’"

LMO

Het orkest bestaat uit ongeveer dertig goede amateurs. Slechts een enkeling heeft een conservatoriumopleiding. "Deze muziek vraagt om een geheel eigen aanpak en wij zijn een groep die deze muziek heel graag speelt. Dat is belangrijker dan een conservatoriumopleiding," vinden de twee orkestleden. "Het is ontstaan uit het plezier om muziek te spelen, dan krijg je ook een hele goede sfeer onder elkaar. Als het klikt als groep dan kun je dat ook overbrengen." Sven licht verder toe: "Je hoort het aan de klank van het orkest dat de mensen elkaar kennen. Je kunt veel meer naar elkaar kijken, met elkaar voelen en ademen. Met zo'n groepsgevoel speel je gewoon beter. Je straalt het ook uit." Maar wat is het LMO nu eigenlijk voor een orkest? Te klein voor een symfonieorkest, te groot voor een kamerorkest. Bovendien herbergt het LMO alleen maar strijkers. Van cello tot viool, bijgestaan door piano en percussie. Blazers worden ingehuurd wanneer die nodig blijken. "Wij zijn niet goed in een rijtje te passen," weet Sven. "Er is geen ander orkest dat zich uitsluitend met filmmuziek bezighoudt. De muziek stelt bepaalde eisen aan bezetting en klank. Tja, we zijn gewoon een filmmuziekorkest."

Playlist

En de playlist van dat filmmuziekorkest is rijk aan variatie. Oscarwinnaars als Shakespeare in Love (Warbeck) en Titanic (Horner) liggen wellicht voor de hand, George of the Jungle (Worth) en The Parent Trap (Silvestri) zijn minder logische keuzes. "De muziek voor The Parent Trap is echt verschrikkelijk leuk, heel vrolijke en ook hele slimme muziek," vindt Sven. Ook een klassieker als The Mission van Morricone ontbreekt niet. "Het is muziek die ook heel goed op zichzelf kan staan," zegt Sven over titels op de lijst die ook nog werken van Barry, Zimmer en Khachaturian bevat.

Het LMO speelde reeds voor het Rode Kruis en tijdens de Bevrijdingsdag in Almere en heeft al boekingen tot het eind van het jaar. "We spelen graag voor iedereen. Op feesten en partijen om het bot te zeggen. Niet in ieder buurthuis natuurlijk, we kosten wel een paar centjes, maar we willen graag spelen. Ons orkest heeft als boodschap dat filmmuziek hartstikke leuk is. We willen de mensen graag met dit genre in aanraking brengen," besluit Sven. Het Legendary Movie Orchestra is ook op internet te vinden. Surf naar www.surf.to/lmo.

Peter S.

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 115
Andere artikelen:
Boekbespreking: U.S. Soundtracks on CD
Saturn - Portret
Boekbespreking - The Score, Interviews With Film Composers
Legendary Movie Orchestra - Portret
James Newton Howard - Portret
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy