Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Saturn - Portret
Score 115, 03 03 2006Saturn: torenhoge stapels cd's - Verschenen in Score 115, juni 2000

Wie vanuit Aken over de snelweg naar Keulen rijdt, ziet al ver vůůr de stadsgrens de twee torens van de befaamde dom boven de stad oprijzen. Net zoals de dom - het waarmerk van Keulen - de weg wijst, zo zal de bezoeker van Saturn van verre de toren van het Saturngebouw herkennen en zijn/haar weg naar die grŲsste CD-Auswahl der Welt snel en gemakkelijk vinden.

Wie of wat is Saturn? Saturn is een keten van winkels in audio- en videoapparatuur, computers, fotografie, cdís en veel meer moois. In 50 Duitse steden kent de keten een of meer vestigingen. Om bij de cdís te blijven: de keuze in de winkels is groot en vaak ook zeer betaalbaar. Maar geen vestiging heeft zoín uitgebreide cd-collectie als Keulen (let op: het gaat hier om de vestiging Am Hansaring , er is nog een andere vestiging!). Of Saturn Keulen werkelijk de grootste cd-collectie ter wereld bezit, valt te betwijfelen. Het aanbod is desalniettemin immens. (Meer informatie is te vinden op de website: www.saturn.de.)

Verdeeld over drie etages tref je hier alles op cd-gebied aan, zo lijkt het. Op de begane grond is alles te vinden op het gebied van pop, rock, soul, hiphop, reggae, house, etc. In de kelder is een ruime collectie jazz te vinden. En op de eerste verdieping treft de bezoeker naast een zeer ruime collectie klassiek onder andere eine Ecke met filmmuziek aan.

Hoeveel verschillende cdís met filmmuziek er hier te vinden zijn, is lastig te zeggen, maar wellicht dat het aanbod dicht in de buurt van duizend verschillende titels komt. Wie zich wil ploegen door de weelde aan filmmuziek, kan het beste eerst beginnen bij de torens met bestsellers. Hier zijn recente successen te koop naast enkele aanbiedingen van bekend oud werk, vaak in een nieuwe oplage. Het aanbod op deze afdeling bestrijkt vooral recent werk van de jaren í90 van de vorige eeuw tot en met heden. Ouder werk, van pakweg vůůr 1990, is in mindere mate aanwezig. Toch kom je aardige cdís tegen zoals werken van componisten uit de gouden Hollywoodjaren evenals cdís met verzameld werk per land, periode of componist of regisseur. Import is ook hier relatief duur (vooral uit Japan). Al met al vallen de prijzen toch mee, niet in de laatste plaats omdat cdís in Duitsland (nog steeds) goedkoper zijn dan in Nederland.

Wie niet genoeg krijgt, moet vooral op dezelfde afdeling blijven, want naast de verzameling filmmuziekcdís is er een interessante en ruime collectie cdís van musicals en shows die op Broadway, in Londen en andere steden werden en worden opgevoerd. En op dezelfde etage bevindt zich ook nog de collectie zangers/zangeressen die hun hoogtijdagen vůůr 1960 vierden (Sinatra, Como, Belafonte, Lee, Day, etc.). Daarnaast is er muziek per taal: Frans, Italiaans, Spaans, etc. De vlaggetjes op deze afdeling geven een internationale tint. En warempel, er zijn ook Nederlandse vlaggetjes. Misschien des te meer reden om eens zelf te gaan kijken of Hazes, Sonneveld en Doe Maar het brede assortiment sieren.

Nog een laatste tip: wie bestsellers met filmmuziek koopt, moet alert zijn op de titel die op het cd-boekje staat. Soms is die namelijk vertaald in het Duits en voor je er erg in hebt, neem je Die Welt ist nicht genug mee naar huis Ö..

Paul S.

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 115
Andere artikelen:
Boekbespreking: U.S. Soundtracks on CD
Saturn - Portret
Boekbespreking - The Score, Interviews With Film Composers
Legendary Movie Orchestra - Portret
James Newton Howard - Portret
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy