Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Concert Beurs van Berlage - Verslag
Score 114, 10 03 2006CONCERT - Verschenen in Score 114, maart 2000

Op woensdag 9 en donderdag 10 februari vond in een uitverkochte Beurs van Berlage het tweede concert plaats in de serie filmmuziek. Onder leiding van Jurjen Hempel speelde het Nederlands Philharmonisch Orkest opnieuw filmmuziek van een hoog niveau. Het twee uur durende concert opende met een aantal muzikale fragmenten uit Hitchcocks North By Northwest met muziek van Bernard Herrmann. Jac. Goderie lichtte de muziekstukken toe, vergezeld van een kort filmfragment. In het algemeen waren de toelichtingen en filmfragmenten iets langer dan in het eerste concert met Italiaanse filmmuziek en dat was beter zo. Herrmanns expressionistische muziek leent zich uitstekend voor de concertzaal. Het orkest was erg goed op dreef, hetgeen ook bleek bij het spelen van een lange suite uit Psycho. Film en muziek zijn een klassieker. Natuurlijk werd uitgebreid de douchescène getoond en gespeeld. Herrmanns muziek zonder beelden is pure horrormuziek. Voor de pauze werd het programma afgesloten met een suite uit Vertigo, door sommigen gezien als Herrmanns beste score. Een uur luisteren naar Herrmanns muziek is een belevenis. Een muzikale kennismaking met een componist die vooral uitblinkt door zijn expressionistische muziek, zijn ijle violen, lage bassen en donkere klankkleuren.

Na de pauze was het de beurt aan John Williams. De mars uit Indiana Jones and the Temple of Doom was de opening. Een bij vlagen bombastisch muziekstuk, typisch een Williams-compositie. Daarna was het de beurt aan de gedragen en ingetogen muziek voor Schindler's List. Violiste Olga Martinova vertolkte op magistrale wijze de vioolsolo in de drie muzikale fragmenten uit de soundtrack. Het concert eindigde met de speelse, humoristische en spannende muziek uit de film E.T.

Dit tweede concert was opnieuw een hoogtepunt in deze vijfdelige filmmuziekserie. Er werd goed en met heel veel gevoel gespeeld. Ook Goderie was op dreef. Toch hebben we hem kunnen betrappen op een blunder eerste klas. Bij het opnoemen van een rijtje films waarvoor John Williams de muziek had gecomponeerd, zette hij ook The Deer Hunter. Heer Goderie, onthoudt u nu ook eens dat het hoofdthema voor deze film niet door deze filmcomponist John Williams werd gecomponeerd, maar door zijn naamgenoot John Williams, de beroemde gitarist. Dit zijn twee verschillende mensen, maar ze worden altijd op één hoop gegooid. Niet getreurd, we gaan gewoon op voor het volgende concert in deze serie medio maart.

JW

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 114
Andere artikelen:
Van Fellini tot Taviani - Concertverslag
Stephen Warbeck - Interview
Postzegels waar filmmuziek uit komt - Beschouwing
De Engelse vrouwengolf (deel 2) - Beschouwing
Concert Beurs van Berlage - Verslag
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy