Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Postzegels waar filmmuziek uit komt - Beschouwing
Score 114, 10 03 2006POSTZEGELS WAAR FILMMUZIEK UIT KOMT - Verschenen in Score 114, maart 2000

Wie als postzegelverzamelaar omstreeks 1980 postzegels met filmmotieven wilde gaan verzamelen, had aan één, hooguit twee pagina’s genoeg. Veel filmpostzegels waren tot dan toe niet verschenen. Pas in de loop van de jaren ’80 nam het motief film een ware vlucht.

In 1995, toen de film zijn honderdjarig bestaan vierde, viel er een hausse aan filmpostzegels waar te nemen. In alle zichzelf respecterende landen verscheen minstens één filmpostzegel of een serie filmpostzegels. Inmiddels hebben landen als Frankrijk en de Verenigde Staten het filmmotief allang ontdekt. In Frankrijk verscheen zelfs een boek gewijd aan filmpostzegels! Na de millenniumwisseling zal het aantal herdenkingszegels wellicht alleen maar toenemen, aangezien de groten der cinema dan allemaal vroeg of laat honderd jaar geleden geboren zullen zijn. In 1999 waren dat al bij voorbeeld Fred Astaire, Humphrey Bogart, James Cagney, Alfred Hitchcock en Charles Laughton. Van James Cagney verscheen afgelopen jaar in de Verenigde Staten een fraaie herdenkingszegel.

Veruit de meeste filmpostzegels worden gewijd aan acteurs, actrices, regisseurs en beroemde films. Andere filmbetrokkenen komen spaarzaam aan de beurt. Vorig jaar werden zes ooit spraakmakende filmcomponisten in het zonnetje gezet. Dat de eerste serie filmcomponisten in de Verenigde Staten verschijnt, zal weinigen verbazen. Immers, de Verenigde Staten kenden en kennen nog steeds een heuse filmindustrie met tienduizenden medewerkers verdeeld over tal van vakgebieden. Hollywood kon al in de jaren ‘30 bogen op een grote reeks eminente filmcomponisten die het toen nog relatief nieuwe vak aanzien en inhoud gaven. De serie van zes filmcomponisten is dan ook vooral gericht op die gouden jaren, toen Max Steiner, Dimitri Tiomkin, Bernard Herrmann, Franz Waxman, Alfred Newman en Erich Wolfgang Korngold hun Hollywoodcarrière begonnen. Opvallend aan de serie is dat liefst vier componisten Europese immigranten zijn (Steiner, Tiomkin, Waxman en Korngold), de andere twee (Herrmann en Newman) werden in Amerika geboren.

Als verantwoording voor deze keuze benadrukte de United States Postal Service de onschatbare bijdrage van het zestal aan de Amerikaanse filmmuziek. Volgens de Postal Service hebben de zes pioniers een bijdrage geleverd aan de wijze waarop het Amerikaanse publiek naar films is gaan kijken en luisteren. Door hun muzikale inbreng hebben ze tal van films extra verlevendigd.

De serie werd op 16 september vorig jaar ten doop gehouden tijdens een plechtige ceremonie in de Hollywood Bowl. Het Hollywood Bowl Orchestra speelde tijdens deze gelegenheid muziek van elk der zes gememoreerde filmcomponisten. De serie verschijnt bijna gelijktijdig met een serie van zes postzegels gewijd aan Broadway Songwriters. Beide series vormen de laatste uitgave van The Legends of American Music Series die in 1993 begon met een herdenkingszegel van Elvis Presley.

Er zullen in totaal 42,5 miljoen postzegels uit de Hollywood Composers serie worden gedrukt. Leuk om een kaartje uit Amerika te krijgen met Max Steiner aan de ommezijde!

Paul S.


Gerelateerde links
 Startpagina

Score 114
Andere artikelen:
Van Fellini tot Taviani - Concertverslag
Stephen Warbeck - Interview
Postzegels waar filmmuziek uit komt - Beschouwing
De Engelse vrouwengolf (deel 2) - Beschouwing
Concert Beurs van Berlage - Verslag
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy