Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Shopping in London - Verslag
Score 113, 17 03 2006SHOPPING IN LONDON - Verschenen in Score 113, december 1999

Soms ga je niet zozeer op vakantie om eens lekker uit te rusten. Integendeel, je plant je vakantie vooraf al zo vol, dat het uiteindelijk een soort werkvakantie wordt. Afgelopen zomer toog ik voor een week naar Londen. Op de terugreis moest ik even bijkomen, want ik had inmiddels drie toneelstukken en vier films gezien, twee musea bezocht, vier stadswandelingen gemaakt, vele boek- en cd-winkels bezocht, enz.

Om met de laatste categorie te beginnen. Gewapend met een lijst met film bookshops en een uitgebreid artikel (uit Score nr. 92 en nr. 93) met tal van winkels waar filmmuziek (cd’s en elpees) kon worden gekocht, trok ik er elke dag wel een keer op uit om één of meer van deze winkels te bezoeken. Vooral in West End waren interessante winkels te vinden. Deze ook wel Theatreland geheten wijk staat grotendeels in het teken van de showbusiness: naast vele theaters, bioscopen, concertzalen zijn er ook kantoren van theatergezelschappen, filmmaatschappijen, enz. Een winkel als de Cinema Store past dan wonderwel in deze omgeving van de showbizz. Tijdens mijn aanwezigheid van goed 30 minuten ging er heel wat over de toonbank, ondanks of juist dankzij het feit dat het die dag Bank Holiday was. De filmmuziekcd’s waren keurig geordend, de keuze was redelijk. Hier kocht ik een tweetal filmmuziekmagazines voor schappelijke prijzen en de spiksplinternieuwe Maltin Movie & Video Guide. Een paar straten verderop, in Hanway Street, zouden volgens de Scorelijst in totaal drie winkels moeten zijn waar filmmuziek (veelal tweedehands) kon worden gekocht. Bij aankomst bleek één winkel te zijn opgedoekt, de andere twee waren er nog steeds. Veel elpees en een enkele cd waren hier te koop. Je hebt heel wat tijd nodig om de rijen elpees hier te bekijken.

Londen stond tijdens mijn verblijf (de laatste week van augustus) nog steeds in het teken van de nieuwe Star-Wars-film. En dus zag je overal boeken en tijdschriften over de film, maar ook veel speelgoed. Natuurlijk draaide de film in veel bioscopen, waaronder de grootste bioscoop van Europa: de Odeon Leicester Square (in totaal 1943 stoelen). Hier bezocht ik op een zondagavond de lang verwachte film (ruim een maand vóór de Nederlandse première) en dat betekende optimaal genieten: superscherm, perfecte geluidsweergave en een prima sfeer. Inhoudelijk was de film tamelijk dun, maar de indrukwekkende muziek maakte veel goed. De voorgevel van de bioscoop was al een schouwspel op zich: een immens grote afbeelding van de film met aan weerszijden ervan twee kleinere afbeeldingen met steeds drie belangrijke hoofdfiguren uit de film. Niet alleen literatuur, maar ook de muziek van Star Wars Episode 1: The Phantom Menace kwam je tegen: in de ondergrondse werd intensief reclame gemaakt voor de soundtrack!

Hier in Leicester Square, wellicht het hart van West End, kun je handafdrukken in brons tegenkomen van tal van filmsterren. Rondom het parkje in het midden van Leicester Square, waar overigens een beeld van Charlie Chaplin staat, kom je de handafdrukken tegen: naast sterren als Arnold Schwarzenegger zijn er afdrukken van bekende Engelse acteurs als Jeremy Irons, Dame Maggie Smith en Sir John Mills. Dit is (nog) niet zo massaal en imposant als in Hollywood, maar toch een leuk begin dat in Utrecht navolging wil krijgen …..

Een bijzonder bezoek bracht ik aan het kersverse IMAXtheater nabij Waterloo Station, even onder de Thames. Het ronde gebouw staat op een rotonde waar voortdurend verkeer omheen raast. Het in juni door Prins Charles geopende theater is een ware trekpleister, vooral voor kinderen. Alles ademt nieuw in dit fraaie bouwwerk, dat in achttien maanden uit de grond werd gestampt. Tijdens mijn vorige bezoek aan Londen (augustus 1997) was nog geen enkel spoor van dit theater te zien. Ik zag hier de film Into the Deep, voorafgegaan door een hilarische inleiding van John Cleese die ons liet zien hoe omvangrijk het filmdoek werkelijk was (The biggest screen Britain’s ever seen). Beeldoppervlak en geluidsweergave waren overweldigend. En de 3D-weergave maakte deze viewing compleet.

Filmmuziek heb ik gekocht bij Tower Records aan Piccadilly Circus. In deze zaak met een enorme keuze was veel filmmuziek te krijgen. Rijen cd’s waren er uitgestald, waaronder ook enige import uit Frankrijk en Italië. Echt veel goedkoper zijn cd’s in Engeland niet, de import-cd’s waren erg duur! Toch heb ik  een verzamelaar van Wojciech Kilar aangeschaft (geen import). Ook bij andere zogenaamde megastores was een ruime voorraad filmmuziekcd’s te koop.

Toen ik op de valreep van mijn vakantie in enkele elpeezaken in Notting Hill terechtkwam, ben ik wegens tijdgebrek toch maar weer gauw weggegaan en heb ik een klein afsluitend wandelingetje door de wijk gemaakt (het is hier nog mooier dan in de gelijknamige film).

Eigenlijk zou ik nog een weekje langer willen blijven om de diverse lijsten systematisch af te werken. In het vliegtuig naar huis ontdekte ik bovendien in de net gekochte Music from the Movies een nieuwe winkel met cd’s, posters, stills, boeken en heel veel meer ..... Een mooie reden om over twee jaar nog eens terug te gaan.

Paul S.

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 113
Andere artikelen:
Shopping in London - Verslag
Gent 1999 - Verslag
De Engelse vrouwengolf (deel 1) - Beschouwing
Boekbespreking - The Invisible Art of Film Music
David Arnold - Portret
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy