Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - 100 Modern Soundtracks
Score 134, 31 03 2006BOEKBESPREKING: 100 Modern Soundtracks - Verschenen in Score 134, maart 2005

Philip Brophy beschrijft in zijn minipocketboek 100 opvallende scores over een periode van meer dan 70 jaar filmgeschiedenis. Van M van regisseur Fritz Lang uit 1931 tot en met Punch-Drunk Love van Paul Thomas Anderson uit 2002. Brophy is regisseur en componist en komt uit Australië. Hij schreef ook andere boeken over filmmuziek. Deze is er een uit de reeks Screen Guides van het British Film Institute.

Zijn leidraad is dat hij vooral de muziek heeft willen beschrijven als onderdeel van de totale sounddesign van de film en die door de heren critici ondergewaardeerd is gebleven. Hij roept de lezer vooral op om naar dit boek te “luisteren”. De 100 gekozen scores zijn natuurlijk strikt persoonlijk. De 100 films zijn alfabetisch gerangschikt en vermelden de belangrijkste cast- en creditgegevens. Daarnaast geeft hij een persoonlijke en bijna filosofische toelichting op de muziek en het geluid die bij elke film wordt gebruikt.

Natuurlijk komen veel bekende titels aan bod, zoals Apocalypse Now, Citizen Kane, A Clockwork Orange, The Exorcist, Doctor Dolittle, Psycho en andere klassieke titels. Opvallender zijn titels die iedereen al lang vergeten is maar voor Brophy blijkbaar een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten. Wie kent nog de obscure sexfilm Beneath the Valley of the Ultra-Vixens van Russ Meyer uit 1979? De sounddesign bestaat uit “multiply narrators, talking dildos, orgasmic screams, collisions between muzak, radio, computergames and vinyl records”. Of Sayat Nova van de Russische regisseur Sergei Paradjanov uit 1969: “Richness of sound, image and gesture is so potent in the film”. Er staat zelfs een Nederlandse film in! Over Crazy van Heddy Honigmann uit 1999 zegt hij: “Crazy’s minimalist documentary technique is a testament not merely to the human spirit, but to the power of song”.

100 Modern Soundtracks, Philip Brophy. British Film Institute, Londen 2004. ISBN 1844570142, 262 blz. Prijs: € 29.

JW

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 134
Andere artikelen:
Oscar 2005: Sprookjesachtige muziek uit Neverland triomfeert
Geschiedenis van filmmuziek in Nederland (1) - Serie
Boekbespreking - Filmmuziek door een Franse bril bekeken
Boekbespreking - 100 Modern Soundtracks
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy