Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Filmmuziek door een Franse bril bekeken
Score 134, 31 03 2006FILMMUZIEK DOOR EEN FRANSE BRIL BEKEKEN - Verschenen in Score 134, maart 2005

Boeken over filmmuziek zijn er genoeg. De meeste zijn in het Engels, sommige in het Nederlands, Duits, enz. Ook in de Franse taal verschijnen filmmuziekboeken. Vorig jaar verschenen er twee met dezelfde titel: La musique de film. Hierbij een korte beschouwing voor degenen die geďnteresseerd zijn in filmmuziek en daarnaast de Franse taal beheersen.

In de reeks Les petits Cahiers van het befaamde Franse tijdschrift Cahiers du Cinéma verscheen een - de titel van de reeks zegt het al - klein boek dat allereerst stilstaat bij de geschiedenis van de filmmuziek. In dit gedeelte worden vooral het belang van Max Steiner, het leidmotief en de symfonische score benadrukt. Vervolgens worden in het tweede gedeelte aan de hand van analyses van scčnes, interviews en andere documenten bepaalde aspecten van filmmuziek belicht, zoals de relatie tussen muziek en montage, het effect van de muziek, de relatie tussen muziek en regisseur en aan de hand van enkele concrete films wordt het effect van muziek aangetoond. Het rijk geďllustreerde boekje is wars van hoogdravend geneuzel en geeft in kort bestek een goed inzicht in de wereld van de filmmuziek.

La musique de film, Gilles Mouëllic. Cahiers du Cinéma / Les petits Cahiers 2003. ISBN 2866423690, 96 blz. Prijs: € 8,95.


Ook het andere boek is een deel in een reeks, namelijk de reeks 50 questions. Op 50 vragen over filmmuziek wordt 50 maal een antwoord gegeven. Nu eens kort, dan weer uitgebreider. Het boek wil geenszins een strikt chronologisch overzicht van filmmuziek aanreiken, maar veeleer techniek en stijl van filmmuziek analyseren alsmede het effect van de muziek op de kijker. Wat voor vragen kan de lezer verwachten? Voor de hand liggende vragen over diverse aspecten van filmmuziek, over belangwekkende figuren als Morricone, Steiner en Williams, maar wat dacht u van de volgende vragen: Waarom raken martial-arts-films de essentie van filmmuziek? en Kent filmmuziek orgasmen? Gelukkig zijn er ook genoeg vragen over Franse, Italiaanse en Engelse filmmuziek, over hedendaagse componisten en ligt de nadruk niet al te zeer op het klassieke Hollywood van Korngold en Rózsa. Kortom, een leuke inleiding op een voor velen nog onontgonnen vakgebied.

La musique de film, Pierre Berthomieu. Collection 50 questions. Klinksieck, Paris 2004. ISBN 2252034521, 218 blz. Prijs: € 12,65.

Paul S.

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 134
Andere artikelen:
Oscar 2005: Sprookjesachtige muziek uit Neverland triomfeert
Geschiedenis van filmmuziek in Nederland (1) - Serie
Boekbespreking - Filmmuziek door een Franse bril bekeken
Boekbespreking - 100 Modern Soundtracks
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy