Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - The Max Steiner Collection
Score 105, 21 05 2006Boekbespreking: The Max Steiner Collection – Verschenen in Score 105, december 1997

In het luttele tijdsbestek van 35 jaar werkte de geestelijk vader van de Amerikaanse filmmuziek, Max Steiner, mee aan meer dan driehonderd films. Het is goed die bijna onmenselijk hoge productiviteit nog eens in herinnering te roepen, nu er sinds vorig jaar een fraaie catalogus beschikbaar is onder de titel The Max Steiner Collection.

Uitgegeven op initiatief van de Film Music Archives, onderdeel van de Harold B. Lee Library van de Brigham Young University in Provo (niet ver van Salt Lake City), Utah, USA, biedt het boek een handzaam overzicht van alle Steinermemorabilia waarover deze universiteit beschikt. En dat is niet mis, zeker gezien het feit dat wat hierin wordt beschreven en opgesomd nog niet eens volledig schijnt te zijn. Steiner stierf in 1971 en pas tien jaar later kon de Brigham Young Universiteit, dankzij een gift van Steiners weduwe Leonette, de hand leggen op Steiners archief. Gevolg van dit langdurige uitstel was dat het archief helaas niet meer compleet kon worden overhandigd, maar toch volledig genoeg om een overzicht te krijgen van Steiners leven en werk. De collectie omvat persoonlijke en zakelijke correspondentie, partituren, een veelheid aan ‘awards’ en, wellicht het belangrijkste, een verbijsterend aantal op DAT-tape vastgelegde originele scores.

De collectie is thans ontsloten, zoals dat heet: alle gegevens staan in de catalogus. De beschrijving van de collectie is verder nog uitgebreid met een essay van Thony Thomas over de grote filmcomponist. Daarin loopt de auteur Steiners muzikale carrière nog eens in grote trekken na. Natuurlijk staat Thomas stil bij een reeks onbetwiste hoogtepunten uit Steiners veelzijdige œuvre. Ze mogen bij de lezer van Score bekend verondersteld worden.

The Searchers, John Fords meesterwerk uit 1956, noemt hij niet. Toch is het één van de fraaiste westernscores aller tijden en een parel onder Steiners vele scores. Als een vrucht van hun bemoeienissen met Steiners nalatenschap hebben medewerkers van de Steinercollectie nu een cd uitgebracht met een (complete!) weergave van de filmmuziek gebaseerd op de oorspronkelijke banden van The Searchers, en voorzien van een zeer informatief boekje waarin opgenomen een kort maar werkelijk prachtig stuk over de betekenis van de film.

Ford die kort voor het maken van The Searchers zei: “I should like to do a tragedy, the most serious in the world, that turned into the ridiculous”, wordt recht gedaan. Maar ook Steiners muziek, die, zo blijkt uit de liner-notes, van meet af aan zinspeelt op de thematiek van deze grootse, epische western door gebruik te maken van bestaande folksongs, ja zelfs door te speculeren op kennis van de tekst van die liedjes.

Dat is mooi. Ofschoon - het is nu eenmaal niet anders - over The Searchers al veel is gezegd en geschreven. (Men zal wel nooit uitgepraat raken over de film. In ieder geval is daar wat mij betreft de muziek nooit van uitgesloten geweest.)

Opmerkelijk is dat Steiner zelf zo zijn twijfels had over het eindresultaat; daarin zijn op gezag van Ford wat cues gesneuveld naar het schijnt. Wat er precies veranderd is, dat vertelt ook de Steinercollectie niet, maar het heeft de film en de muziek geen schade gedaan, zoveel is zeker.

Zo moest dus zelfs Max Steiner, toen toch reeds lang een gevestigde Hollywoodgrootheid met een onverwoestbare reputatie, in John Ford zijn meerdere erkennen. Ford was de visionair, de man die met zijn film een mythe gestalte gaf: een door en door Amerikaanse mythe. The Sons of the Pioneers zingen erover op deze cd, het is de beroemde ballade van Stan Jones: What makes a man to wander, what makes a man to roam .....? Ride away .... A man will search his heart and soul. His peace of mind he knows he’ll find but where, where ....? Ride away ...

Max Steiners muziek verklankt die mythe: mooier kan het niet.

Boek:

The Max Steiner Collection, compiled and edited by James V. D’Arc and John N. Gillespie, 1996. Uitgave van: Film Music Archives, Harold B. Lee Library, Brigham Young University, Provo, Utah 84602, USA.

Voor de goede orde: de Film Music Archives van de Brigham Young University beheren ook nog andere collecties, waaronder die van John Addison, Ken Darby, Jerry Fielding en Hugo Friedhofer, alsmede het volledige archief van Republic Pictures (Copland, Bernstein, Korngold, enz.).

Cd:

The Searchers - Max Steiner. Ook dit is een uitgave van Film Music Archives, Brigham Young University. Het nummer is: FMA/MS101


HM

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 105
Andere artikelen:
Boekbespreking - The Max Steiner Collection
David Arnold - Miniportret
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy