Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
50 Jaar Todd-AO - Terugblik
Score 135, 30 06 200650 jaar Todd-AO: Terugblik – Niet verschenen in Score 135, juni 2005

50 Jaar geleden, op 13 oktober 1955, ging de verfilmde musical Oklahoma! in het Rivoli Theatre op Broadway, New York City in premičre. Op dat moment maakte het publiek kennis met een film die opgenomen was in het nieuwe 70mm breedbeeldsysteem Todd-AO, genoemd naar de showman die het dit systeem heeft laten ontwikkelen, Michael Todd. Todd had drie jaar eerder samen met Lowell Thomas het revolutionaire CINERAMA geďntroduceerd. Al gauw zag hij in dat het moeilijk zou worden om met dit systeem van drie camera's speelfilms op te nemen. Hij gaf de American Optical Company opdracht om een lens te ontwikkelen die hetzelfde beeldoppervlak kon opnemen en weergeven als CINERAMA. Voor de eerste testopnames werd gebruik gemaakt van de oude 70mm-camera's uit 1929 van Fox en MGM. Het 'officiële' Todd-AO-geluid werd opgenomen op een 6-sporen magneettrack op de film zelf, waarvan vijf voor de dialogen op het scherm en het zesde voor het surroundgeluid. De verfilmde musical Oklahoma! was een enorm succes en Todd-AO werd de standaard voor widescreen.

Tijdens het 11de Bradford Filmfestival in het National Museum of Photography, Film & Television afgelopen maart is in het Widescreen Weekend uitgebreid aandacht besteed aan 50 jaar Todd-AO. Het werd een zeer musicale happening waar bezoekers uit de gehele wereld vertegenwoordigd waren. Vertoond werden onder andere de Todd-AO-producties Doctor Dolittle (VS 1967), Hello, Dolly! (VS 1969), Star! (VS 1968), Oklahoma! (VS 1955), The Sound of Music (VS 1965) en South Pacific (VS 1958). (Al deze films zijn verkrijgbaar op dvd.)

Deze zomer zal ook in ons land aandacht worden besteed aan Todd-AO tijdens het Widescreen Weekend dat zal plaatsvinden in het CINERAMA theater te Amsterdam van 19 t/m 21 augustus. Vertoond zullen worden de Todd-AO-films Hello, Dolly! en The Sound of Music. Verder zullen er onder andere vertoond worden de widescreenfilms Viva Maria, El Cid, The Great Race, Little Big Man en The Abyss. Helaas is het de laatste mogelijkheid om deze films te kunnen zien op het prachtig gebogen scherm. Het Bellevue CINERAMA Theater in Amsterdam is het laatst overgebleven originele 70mm CINERAMA theater op het vasteland van Europa. Het geheel zal worden gesloopt om plaats te maken voor een theatercomplex van Joop van den Ende. Hiermee zal voorgoed weer een stukje cultureel erfgoed definitief verloren gaan.

RV

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 135
Andere artikelen:
Boekbespreking - Alex North
Boekbespreking - Hits als score
Geschiedenis van filmmuziek in Nederland (2) - Serie
Componerende regisseurs - Beschouwing
50 Jaar Todd-AO - Terugblik
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy