Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Lennie Niehaus - Miniportret
Score 098, 14 07 2006Lennie Niehaus – Miniportret – Verschenen in Score 98, maart 1996

Filmcomponist Lennie Niehaus zullen velen vooral kennen als de 'huiscomponist' van Clint Eastwood. Bij anderen is Niehaus waarschijnlijk beter bekend als jazzmuzikant met een uitstekende staat van dienst. Niehaus werd op 1 juni 1929 geboren in St. Louis, Missouri. Zijn familie verhuisde al gauw naar Los Angeles waar Niehaus vanaf zijn elfde viool, hobo en fagot en vanaf zijn dertiende altsax studeerde. Hij studeerde af in muziektheorie en compositie. In de jaren vijftig verwierf hij faam als virtuoos altist bij de band van Stan Kenton, en bij Shorty Rogers' Giants. Zijn meest beroemde solo is misschien die in Bill Holman's arrangement van Ray Noble's Cherokee. Hij vestigt daarnaast zijn reputatie als zeer vaardig componist, arrangeur en leider. Bovendien maakt hij voor Contemporary Records een serie zeer succesvolle albums onder eigen naam.

Eigenlijk liggen in deze periode al de wortels voor de latere samenwerking met Clint Eastwood. Eerst en vooral omdat Niehaus en Eastwood elkaar in 1952 leren kennen. Eastwood – een groot jazzliefhebber – komt regelmatig luisteren als Niehaus met zijn groep optreedt in de buurt van Monterey, waar beiden op dat moment gelegerd zijn. En is het trouwens niet toevallig dat het juist Cherokee is, één van Charlie Parkers fraaiste solo's, dat zo'n prominente rol speelt in Eastwoods liefdevolle Parkerbiografie Bird? En dan nog zo'n "toeval": wijlen gitarist Laurindo Almeida speelt het hoofdthema van Unforgiven en hem kende Niehaus weer uit zijn tijd bij het orkest van Stan Kenton.

Rond 1960, wanneer Lennie Niehaus zowel muziek schrijft voor Kentons Mellophonium Orchestra, als voor zijn eigen groep, gaat hij als orkestrator werken voor de band van zijn vriend en collega Jerry Fielding. Fielding is dan nog blacklisted en kan niet werken in Hollywood. (Niehaus herinnert zich hoe Fielding in die dagen kaarsen had in de vorm van de door hem intens gehate Richard Nixon, "which he would light and wait for the head to fall off!") Fielding leidt een orkest in de bekende Las Vegas-stijl, en voor shows met lieden als Debbie Reynolds, Eddie Fisher en Mitzi Gaynor arrangeert en componeert Niehaus materiaal. In 1962 vertrekt Fielding naar Hollywood om daar als filmcomponist te gaan werken, met in zijn kielzog Lennie Niehaus als vaste orkestrator. Het is voor Niehaus een leerzame periode. Fielding nam vaak veel te veel werk op zich ("I thought if I stay with this guy I'm going to die young", heeft Niehaus gezegd) waardoor Niehaus doorgaans een ruime opdracht als orkestrator had en zijn invloed op de scores relatief groot kon zijn. Fielding onderhield min of meer vaste verbintenissen met Sam Peckinpah (o.a. The Wild Bunch), Michael Winner (van o.a. die vreselijke remake van The Big Sleep) en, wat later in zijn loopbaan – hij overleed vrij plotseling in 1980 –, met Clint Eastwood. Hetgeen resulteerde in hernieuwd contact tussen Eastwood en Niehaus; vanaf 1985 is Niehaus Eastwoods vaste componist.

Samenwerken met Clint Eastwood gaat vrij ver: zowel voor Unforgiven als voor The Bridges of Madison County bij voorbeeld "componeerde" de regisseur zelf, al neuriënd, het hoofdthema, waarna Niehaus voor de "orkestrale invulling" zorgdroeg.

Eastwood heeft vaak uitgesproken opvattingen over de muziek. Zo bestond aanvankelijk het plan The Bridges of Madison County van louter countrymuziek te voorzien. De auteur van het boek waarop de film gebaseerd is, Robert James Waller, had zelfs al een cd opgenomen met passende countrysongs. Maar toen Bruce Beresford als regisseur uit beeld verdween en Eastwood het project overnam, was die optie van de baan. Hij wilde ballad-jazz en wat swingmuziek.

Eastwood houdt er niet van zijn films vol te sauzen met muziek; hij vaart meer op het kompas van sourcemuziek en eigen soundeffecten, waarvan overigens zowel The Bridges of Madison County als Unforgiven fraaie voorbeelden zijn. In Lennie Niehaus heeft Eastwood wat dat betreft de ideale componist gevonden.

Filmografie Lennie Niehaus

1962 - 1980
Talloze orkestraties voor Jerry Fielding, waaronder: The Wild Bunch (1969), Lawman (1970), Johnny Got his Gun (1971), Straw Dogs (1971), Junior Bonner (1972), The Gambler (1974), The Killer Elite (1975), The Outlaw Josey Wales (1976), The Enforcer (1976), The Gauntlet (1977), The Big Sleep (1978), Escape from Alcatraz (1979)

1982/1983
Faerie Tale Theatre (tv-serie samen met Van Dyke Parks)

1984
City Heat (regie: Richard Benjamin)
Tightrope (regie: Richard Tuggle)
Under the Volcano (regie: John Huston, orkestratie voor Alex North)

1985
Sesame Street Presents: Follow That Bird (samen met Van Dyke Parks)
Pale Rider (regie: Clint Eastwood)
Vanessa in the Garden (regie: Clint Eastwood, episode uit: Amazing Stories, tv-serie geproduceerd door Steven Spielberg)

1986
Back to School (regie: Alan Metter, Niehaus dirigeerde score van Danny Elfman)
Emanon (regie: Stuart Paul)
Heartbreak Ridge (regie: Clint Eastwood)
Never Too Young To Die (regie: Steven Paul)
Ratboy (regie: Sondra Locke)

1988
Bird (regie: Clint Eastwood)
The Child Saver (regie: Stan Lathan, voor televisie)

1990
White Hunter, Black Heart (regie: Clint Eastwood)
The Rookie (regie: Clint Eastwood)
The Two Jakes (regie: Jack Nicholson, Niehaus orkestreerde en dirigeerde score van Van Dyke Parks)

1992
Unforgiven (regie: Clint Eastwood)

1993
Lush Life (regie: Michael Elias, televisiefilm)
A Perfect World (regie: Clint Eastwood)

1995
The Bridges of Madison County (regie: Clint Eastwood)

Bron: Sight and Sound, september 1995

HM


Gerelateerde links
 Startpagina

Score 098
Andere artikelen:
Wouter van Bemmel - Miniportret
Michael J. Lewis - Portret
Lennie Niehaus - Miniportret
John Ottman - The Usual Suspects
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy