Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
50 jaar Oklahoma! - Terugblik
Score 136, 06 10 200650 Jaar OKLAHOMA! – Verschenen in Score 136, september 2005


Omstreeks 1954, elf jaar na de Broadway-première van de musical Oklahoma! waren Richard Rodgers en Oscar Hammerstein de beroemdste musicalmakers van de wereld. Hoewel de meeste filmstudio’s probeerden de filmrechten te kopen van Oklahoma! weigerden ze ieder aanbod. Ze hadden zo’n enorm succes dat ze geen behoefte hadden om met Hollywood in zee te gaan. Een andere reden was dat, met de toenmalige filmtechnieken, dit medium niet het beeld en diepte kon weergeven zoals dat op het toneel was te zien.

In diezelfde periode kwam Mike Todd, een groot filmproducer en showman, met een nieuw opname- en projectiesysteem dat hij samen met het bedrijf American Optical Company ontwikkeld had. Dit werd het Todd-AO-systeem genoemd. Voor dit systeem werd onder andere gebruik gemaakt van een enorm gebogen filmscherm dat het beeld bijna verdrievoudigde. Toen Mike Todd demonstraties gaf van het nieuwe systeem, waren Rodgers en Hammerstein diep onder de indruk van het enorme beeld en het stereogeluid. Ze waren ervan overtuigd dat dit nieuwe systeem geschikt was voor de verfilming van Oklahoma! Echter, ze vertrouwden de verfilming niet aan een filmstudio toe en besloten het zelf te produceren. Dit om zelf de controle te hebben over ieder detail van de productie. Voor de regie kozen ze Fred Zinnemann. Hoewel deze nog nooit een musical had geregisseerd, stond Zinnemann hoog aangeschreven door zijn films High Noon en From Here to Eternity. Zijn uitdaging was om een enorm succesvolle Broadway-musical om te vormen naar een realistische musicalfilm.

Natuurlijk verwachtte iedereen dat de film opgenomen zou worden in Oklahoma, maar het prairieachtige landschap was zo veranderd door de oliebronnen dat dit onmogelijk bleek. Uiteindelijk vonden de opnames van Oklahoma! plaats in en rond de staat Arizona. Voor die tijd was er een enorm budget beschikbaar van 6,8 miljoen dollar. De opnames liepen voorspoedig, maar het fotograferen was ingewikkeld omdat iedere scène tweemaal opgenomen moest worden. Namelijk in het nieuwe Todd-AO-systeem en in CinemaScope. Er waren toen nog geen theaters die Todd-AO konden vertonen. Na zeven weken filmen in Arizona ging men naar Culver City waar de rest werd opgenomen. In totaal hebben de opnames 107 dagen in beslag genomen.

Op donderdag 13 oktober 1955 ging Oklahoma! in première in het Rivoli Theatre op Broadway in New York. Met het nieuwe breder beeld en stereofonisch geluid maakte het publiek een nieuwe ervaring mee zoals het nog nooit meegemaakt had. Oklahoma! won twee Oscars waarvan één voor de beste musical score.

RV

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 136
Andere artikelen:
Joe Hisaishi - Portret
Poolse filmmuziek in concert - Vooruitblik
Nederlands Film Festival 25 jaar - Terugblik
Boekbespreking - The Music of 20th Century Fox
50 jaar Oklahoma! - Terugblik
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy