Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - The Music of 20th Century Fox
Score 136, 06 10 2006Boekbespreking – Verschenen in Score 136, september 2005

Fraai boek over de muziek van Twentieth Century Fox

De gouden jaren van Hollywood zakken steeds verder weg in de herinnering. Een hele generatie is al opgegroeid zonder enig idee van wat zich daar aan de Amerikaanse westkust in de jaren twintig, dertig, veertig en vijftig heeft afgespeeld. Een enkel deuntje dringt nog wel eens de huiskamer binnen, een enkele film – meestal zwart-wit en daarom al niet ‘cool’ – haalt nog wel eens de late uren op tv. Opa vertelt? Nee, want veel wat Hollywood produceerde was visueel en auditief bordkarton, het magere equivalent van de kitscherige driestuiversroman van die dagen en verdient daarom de vergetelheid. Maar dat is dan weer het rare: bij tijd en wijle kwamen uit de filmfabrieken in de heuvels van Los Angeles echte klassiekers – prachtige films (met fraaie muziek) die terecht tot de canon van de filmgeschiedenis worden gerekend. Het treurige is dat je ook die nauwelijks meer te zien krijgt. Gelukkig zijn er dvd’s, cd’s en, jawel, boeken. The Music of 20th Century Fox (over de periode 1929 –1959) is daar een voorbeeld van. Het is het droomboek van elke filmmuziekliefhebber en van elke klassieke-musical-liefhebber, die ook zelf wel eens achter de piano wil kruipen. Want het omvat een prachtige reeks songs uit de gouden (en iets minder gouden jaren) van Darryl Zanucks Fox-imperium.

Het mooie van het boek is dat het niet alleen een catalogus is van bladmuziek – van de FOX-tune, de themamuziek van het Movietone News, en een groot aantal songs van Chattanooga Choo Choo tot Love Is a Many-Splendored Thing, van Laura tot It Might as Well Be Spring, van de titelsong uit The River of no Return tot het thema van Peyton Place. Maar evenzeer dat het al die notenbalken afwisselt met korte of langere wetenswaardigheden over de liedjes, de films waaruit ze afkomstig zijn, acteurs, actrices, zangers en zangeressen (let op de afzonderlijke sectie over blondines in de film!) en mooie, vaak puntig genoteerde en vooral van veel treffende anekdotiek voorziene portretten van een heleboel songschrijvers en componisten, onder wie illustere figuren als Irving Berlin, Harry Warren en Alfred Newman. Het omvangrijke boekwerk eindigt zelfs met enige saillante, uitgeschreven passages (met korte toelichting) uit de scores die de grote Bernard Herrmann schreef voor The Day the Earth Stood Still en Journey to the Center of the Earth. Zeer aanbevolen.

The Music of 20th Century Fox. Volume One 1929 – 1959, Warner Bros Publications, Miami 2003. ISBN 1576237346, 343 blz. Prijs: € 24,15. 

HM

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 136
Andere artikelen:
Joe Hisaishi - Portret
Poolse filmmuziek in concert - Vooruitblik
Nederlands Film Festival 25 jaar - Terugblik
Boekbespreking - The Music of 20th Century Fox
50 jaar Oklahoma! - Terugblik
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy