Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Nederlands Film Festival 25 jaar - Terugblik
Score 136, 06 10 2006NEDERLANDS FILM FESTIVAL: 25 JAAR GELEDEN – Verschenen in Score 136, september 2005

2005. Het Nederlands Film Festival viert haar 25-jarig jubileum. Heel veel terugblikken, retro’s, jubilea-uitgaven, herinneringen ophalen van al die filmmakers die al 25 jaar naar Utrecht komen. Filmmuziek is prominent aanwezig bij deze viering. Maar hoe begon het?

Brief

Op 20 oktober 1980 liet producent/regisseur Jos Stelling een brief rondgaan. “Bij deze nodigen we uw vereniging, instelling, of onderneming uit een gedelegeerde aan te wijzen welke namens u zitting kan nemen in een organisatie welke jaarlijks het inrichten van een Nederlandse Filmweek beoogt. Bij voldoende respons zullen wij rechtstreeks met de betrokken persoon contact opnemen om op korte termijn een bijeenkomst te organiseren. Een en ander heeft alleen kans van slagen wanneer er op zo’n breed mogelijke basis kan worden geparticipeerd.” Aldus enkele zinsneden uit die brief. De brief ging vergezeld met een brief aan de gemeente Utrecht met een subsidieverzoek. De totale kosten zouden ¦ 100.000 bedragen waarvan 25% door de gemeente opgebracht zou moeten worden. Enkele maanden later was het zover.

Oprichting

Op woensdag 25 februari 1981 werd de basis gelegd voor de oprichting van de Nationale Filmweek Utrecht, waarvan deze werktitel al snel veranderde in de definitieve naam Stichting Nederlandse Filmdagen. Op deze bijeenkomst zaten vertegenwoordigers van pers, Filmmuseum, Utrechtse filmhuizen, het ministerie, de Nederlandse Filmacademie, de Nederlandse Bioscoopbond en diverse bioscoopondernemingen rond de tafel onder leiding van Jos Stelling. Ook ondergetekende was uitgenodigd als vertegenwoordiger van Cinemusica, Nederlands Centrum voor Filmmuziek, toen net opgericht. Er werden werkgroepen gevormd, er kwamen nieuwe mensen bij, anderen vielen weer af maar Stelling bleef. In korte tijd werd het eerste Filmfestival georganiseerd. Van 24 tot en met 30 september 1981 was het zover.

Programma

Hoogtepunten van dat programma waren onder meer:

-7 dagen lang 100 films met 140 voorstellingen
-de openingsfilm Het meisje met het rode haar
-een filmkermis: films die in de open lucht werden vertoond
-een selectie van Antilliaanse films die de afgelopen 25 jaar waren gemaakt
-de viering van het 10-jarig bestaan van Fugitive Holland
-een filmisch eerbetoon aan pionier Max de Haas
-de vertoning van The Sand Castle, de Oscarwinnende tekenfilm van Co Hoedeman
-het eerste leuke gesprek over de Nederlandse film met Rob Houwer, Leon de Winter, Nouchka van Brakel, Fons Rademakers, Wim Verstappen en Ate de Jong. Discussievragen waren: Zal het goed blijven gaan met de Nederlandse film? Wordt Holland een mini-Hollywood? Is er toekomst voor de kleine, onafhankelijke filmer?
-een tentoonstelling van filmaffiches uit de periode 1930-1960
-schrijvers die over hun verfilmde boeken praten.

Tijdens de slotavond maakte de jury de winnaars bekend van de Grote Prijs van de Nederlandse Film.Onderscheiden werden een avondvullende film, een korte film, een acteur/actrice, een geluidsman/vrouw en een persoon of instantie die een opvallende prestatie heeft geleverd op het gebied van de Nederlandse film. Aan deze grote Prijs was een bronzen plastiek verbonden, voorstellende “het gouden kalf” en een geldprijs. Het festival werd afgesloten met de film Twee vorstinnen en een vorst van regisseur Otto Jongerius. Het slotfeest was in Cultureel Centrum’t Hoogt.

Filmmuziek

In dat eerste jaar was er geen aandacht voor filmmuziek. In 1982 ook niet. Maar we bleven volhouden. Hans Heesen van de Nederlandse Filmdagen in een brief van februari 1983: “uw geestdrift wordt bijzonder op prijs gesteld. Wij verzekeren u alles te zullen proberen uw plan voor een filmmuziekconcert doorgang te doen vinden …………..” Op zondag 25 september 1983 tijdens de Nederlandse Filmdagen van 1983 van 22 t/m 28 september was het zover. Voor de eerste keer vond er een filmmuziekconcert plaats. Het Promenade Orkest o.l.v. Jan Stulen speelde muziek uit Alleman, Een zondag op het eiland van de Grande Jatte, Dorp aan de rivier, Soldaat van Oranje, Twee vrouwen en Elckerlyc. Tevens werd de Prijs Nederlandse Filmmuziek uitgereikt door een jury bestaande uit Julius Wolthuis, saxofonist Hans Dulfer, Volkskrantjournalist Hans Heg, componist Ruud Bos en filmjournalist Cees van Ede. In een door Ruud Bos verzorgd arrangement werd een suite gespeeld van de genomineerde muziek: De vierde man, De lift, An Bloem, Een zaak van leven en dood en Van de koele meren des doods. Het concert werd gepresenteerd door Berend Boudewijn in de grote zaal van Vredenburg te Utrecht.

Tot slot

Filmmuziek is, hoewel niet jaarlijks, op de agenda van het Nederlands Film Festival blijven staan. Met als voorlopig hoogtepunt 2005: een Gouden Kalf, een concert, een seminar, stomme films met live muziek en een, naar we hopen en verwachten, cd met de beste liedjes van de afgelopen 25 jaar.

JW

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 136
Andere artikelen:
Joe Hisaishi - Portret
Poolse filmmuziek in concert - Vooruitblik
Nederlands Film Festival 25 jaar - Terugblik
Boekbespreking - The Music of 20th Century Fox
50 jaar Oklahoma! - Terugblik
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy