Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Film Score Monthly - Einde magazine
Score 137, 05 01 2007DOEK VALT VOOR FILM SCORE MONTHLY MAGAZINE – Verschenen in Score 137, december 2005

De ondergang van het bekende filmmuziekmagazine Film Score Monthly onlangs zal menigeen hebben verbaasd. Als er één tijdschrift was op filmmuziekgebied dat een lang leven beschoren leek, dan was het wel FSM. Maar hiervan is, zoals nu blijkt, geen sprake. Het aantal filmmuziektijdschriften slinkt en is nog op één hand te tellen: Engeland kent Music from the Movies (dat nog slechts sporadisch verschijnt), in de Verenigde Staten verschijnt nog het blad Film Music (meer voor de professionals uit de filmindustrie bedoeld) en in Duitsland is er sinds kort Cinema Musica. In Frankrijk verschijnen nog twee bladen (waaronder Cinéfonia) en dan is er ons eigen Score. Ongewild vraagt menigeen zich af: hoe lang nog?

Met een oplage van circa 4000 exemplaren, de ligging in het epicentrum van de filmindustrie, een ogenschijnlijk groot afnamegebied en niet in de laatste plaats geschreven in de Engelse taal, leek het erop dat Film Score Monthly in deze tijden van digitale nieuwsgaring wellicht als laatste tijdschrift het licht uit zou doen. Maar het liep anders. Gezien de frequentie, het zeer kleurrijke, professionele uiterlijk van het magazine leek ook voor uitgever Lukas Kendall c.s. het doel om steeds weer een lezenswaardige, gevarieerde uitgave te publiceren toch te hoog gegrepen. Afgelopen herfst viel het doek en inmiddels is het allerlaatste nummer verschenen. Dat ook eenieder die zich in filmmuziek interesseert op internet moeiteloos zijn weg weet te vinden, is een gegeven. En dat derhalve het ene na het andere filmmuziekmagazine het loodje lijkt te gaan leggen is eveneens bekend, hoewel er dus nog enkele circuleren.

Een bezoekje aan het bureau van FSM in Culver City, Californië maakte duidelijk dat filmmuziek geen big business is, ook niet echt onder de rook van Hollywood. Lukas Kendall (foto) verzekerde mij dat hij er net van kon leven, maar het is dan ook hard aanpoten, want erg lucratief zijn zijn activiteiten niet. Die bestonden toen (afgelopen zomer) nog uit het uitgeven van het gedrukte magazine, het beheren van de website en de productie en distributie van cd’s in de reeks FSM. De laatste twee activiteiten zullen in de toekomst worden gecontinueerd. En daar mogen we blij mee zijn want zowel de site als de cd-reeks mag er zijn. Maar niet getreurd: het magazine blijft ook bestaan, zij het dat het als digitaal magazine voort zal leven (zie: www.filmscoremonthly.com). En dat is toch wel een schrale troost, hoewel een echt magazine toch heel wat charme heeft. Immers, ook de Scorelezers blijven graag een gedrukt exemplaar in handen houden, want zo kun je ook in bad op de hoogte blijven van filmmuziek.

Paul S.

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 137
Andere artikelen:
Gustavo Santaolalla - Interview
Pools filmmuziekconcert - Verslag
Gent 2005 - Verslag
Film Score Monthly - Einde magazine
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy