Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Jerry Goldsmith leeft!!
Score 133, 31 10 2005Verschenen in Score 133, december 2004

Filmmuziek was weer nadrukkelijk aanwezig op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen te Gent. Op 14 oktober werd het geplande concert met muziek van Henny Vrienten op het laatste moment vervangen door een hommageconcert geheel gewijd aan de kortgeleden overleden Jerry Goldsmith. Terecht heette het concert dan ook Ghent Confidential: Jerry Goldsmith Leeft!

De programmering was vrijwel identiek met het concert dat op 10 februari 2004 in Londen werd gehouden toen Goldsmith zijn 75ste verjaardag vierde. Hij kon vanwege gezondheidsredenen niet zelf aanwezig zijn en werd vervangen door Dirk Brossé die het London Symphony Orchestra op een geweldige manier dirigeerde. Peter Simons was erbij en deed daar verslag van in Score 130. Was het in Londen al genieten, Gent deed daar niet voor onder. Een fantastisch spelend orkest en een bewogen dirigent, maar vooral een heel goede keus van Goldsmith-thema’s. Een hommage aan een van de beste filmcomponisten ooit.

Voor de pauze

Het programma begon met een overzicht in beeld en geluid van hoogtepunten uit speelfilms waarvoor Jerry Goldsmith de muziek schreef, overgaand in het briljante thema van Star Trek: The Motion Picture. Deze fanfare behoort tot Goldsmith’s muzikale hoogtepunten. Daarna weerklonk de muziek uit de zesdelige tv-serie Masada, de epische miniserie van Sydney Pollack. Motion Picture Medley was een lange suite van enkele klassieke Goldsmith-thema’s dieallemaal genomineerd waren voor een Oscar. We hoorden onder meer de thema’s voor The Sand Pebbles, Chinatown, A Patch of Blue, Basic Instinct en The Wind and the Lion. Heel bijzonder was ook het thema The Clothes Snatchers/The Hunt uit Planet of the Apes (in Londen niet te horen, daar werd een medley van thema’s van tv-series gespeeld). Heel atonale muziek en iets uit de muzikale toon vallend bij dit concert, maar ook dit was Goldsmith! Het programma vóór de pauze sloot af met de beide thema’s van MacArthur en Patton, heel kundig muzikaal geďntegreerd in een mooie suite.

Na de pauze

Het programma startte met de vrolijke muziek uit de Joe Dante-films Gremlins en Small Soldiers. Ronduit indrukwekkend was daarna het mooie thema uit de oorlogsfilm Under Fire met solistisch optreden van gitarist Roland Broux (ook in Londen niet te beluisteren, maar daar speelden ze wel weer muziek uit Wild Rovers), een van de mooiste thema’s die Goldsmith ooit schreef. Uit Forever Young werd het Love Theme gespeeld, gevolgd door muziek uit de beroemde tekenfilm Mulan (beide thema’s ook niet in Londen). Na deze serieuze thema’s trakteerde het orkest de volle Vlaamse Opera in Gent op een enthousiaste uitvoering van de komische muziek uit Looney Tunes: Back in Action. Het concert werd afgesloten met het thema uit de film Supergirl. Orkest en dirigent kregen een welverdiend, langdurig applaus. Brossé bedankte Goldsmith door Goldsmith’s partituren hoog in de lucht te steken. Natuurlijk kwam er een toegift: nogmaals het Star Trek-thema.

De muziek werd gespeeld door het Nationaal Orkest van België onder leiding van Dirk Brossé. Het concert werd bijgewoond door Goldsmith’s weduwe Carol.Mede door de combinatie van een meer dan voortreffelijk spelend orkest, de goede duo-presentatie van Fien Sabbe en BBC-presentator Tommy Pearson, de kwalitatief hoogstaande filmmuziek van Goldsmith en de goede muziekkeuze werd het een van de allerbeste concerten van Gent ooit.

JW
Gerelateerde links
 Startpagina

Score 133
Andere artikelen:
De eerste ... deel 4
Debbie Wiseman in concert
Jerry Goldsmith leeft!!
David Arnold - Interview
Alberto Iglesias - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy