Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Filmmuziek kopen in Hollywood - Verslag
Score 138, 30 03 2007FILMMUZIEK KOPEN IN HOLLYWOOD - Verschenen in Score 138, maart 2006

Wie naar Los Angeles gaat om er stapels filmmuziek-cdís te kopen, zal al gauw merken dat het aanbod in de winkels ter plekke steeds beperkter wordt. Ook in het Mekka van de westerse filmindustrie verdwijnt de voorraad cdís langzamerhand. Downloaden en verkoop via internet zijn ook hier meer dan gebruikelijk, zo lijkt het. Gelukkig zijn er ook nog boeken en die zullen ondanks internet in de nabije en verdere toekomst wellicht niet zo snel verdwijnen. Hierbij een kleine rondgang (juli 2005) door uw hoofdredacteur langs enkele speciaalzaken waar (nog) cdís en voldoende boeken worden verkocht die met filmmuziek hebben te maken.

Hollywood

De interessante zaken liggen nagenoeg allemaal in Hollywood, dat Ė zoals iedereen weet Ė een stad is die deel uitmaakt van het grotere Los Angeles area. De filmindustrie is hier grotendeels gesitueerd, maar ook het uitgaansleven van voornoemde metropool. Tal van herinneringen aan de gouden dagen van Hollywood zoals bekende gebouwen, boulevards en studioís trekken steeds weer toeristen uit de hele wereld naar dit oord. Het heeft Ė mede door het aangename klimaat Ė veel weg van een openluchtmuseum. Een bezienswaardigheid apart is de Hollywood Bowl, waar elke avond een concert wordt gegeven, en het zal niemand verbazen dat hier ook met enige regelmaat een filmmuziekconcert wordt gegeven.

De zaken die de moeite waard zijn, liggen niet alleen in Hollywood maar ook nog allemaal aan of in de buurt van Sunset Boulevard. Deze legendarische weg is tientallen kilometers lang en doorkruist onder meer Hollywood van oost naar west, dus je kunt beter per auto de zaken allemaal langsgaan, iets waarvan in deze uitgestrekte metropool niemand vreemd zal opkijken. Allereerst de cd-zaken. In West-Hollywood ligt een vestiging van Tower Records (8801 W. Sunset Boulevard). Deze megastore herbergt een behoorlijke verzameling soundtracks die op alfabet zijn gerangschikt, maar ook op naam van de componist. Het aanbod actuele cdís is redelijk, ook zijn er buitenlandse soundtracks, met name Italiaanse import. Ten slotte kan men hier ook filmtijdschriften (waaronder het in juli 2005 nog net bestaande Film Score Monthly) kopen. Dicht in de buurt van Tower ligt een vestiging van Virgin (8000 W. Sunset Boulevard). Hier is de keuze aan soundtracks redelijk, maar de prijzen zijn helaas wat aan de hoge kant. Wel is er een grote voorraad dvdís. (Overigens was de keuze in Virgin Athene tijdens een bezoek aldaar in augustus heel wat avontuurlijker en voordeliger!)

De laatste twee bezochte cd-zaken liggen meer oostwaarts en tamelijk dichtbij elkaar. Allereerst bezocht ik Aronís Records (1150 N. Highland Avenue). Deze relatief kleine zaak bezocht ik nog net op tijd, want binnenkort sluit deze winkel haar poorten en bestaat hij alleen nog maar op internet Ö.. De sfeer was hier heel aangenaam, typisch een zaak voor de liefhebber. Helaas stonden de soundtracks en musical-cdís hier door elkaar. Interessant waren de import-cdís en de voorraad elpees. De prijzen vielen wel mee. Veruit de leukste cd-zaak was Amoeba Records (6400 W. Sunset Boulevard). Hier was de keus het ruimst en de prijzen waren veelal verrassend (laag). Daarentegen was het aantal hitsoundtracks wat groter dan in de andere zaken. Ook enige import en elpees waren voorradig. Aan de kassa kreeg je enkele leuke gadgets (flyers, speldjes, etc.) bij je koopwaar. De ruim opgezette megastore telde twee verdiepingen en heeft als hoekpand een zeer aantrekkelijke gevel in de stijl van de gouden jaren.

Boeken

Wie naar Hollywood komt en een aandenken aan een bekende filmster van weleer wil meenemen, kan daarvoor natuurlijk in de vele souvenirshops terecht, ook voor boeken. Maar dat zijn meestal eenvoudige, vaak oppervlakkige (plaatjes)boeken. Voor het betere boek vervoege men zich allereerst naar Larry Edmunds Bookshop (6644 Hollywood Boulevard). Hier barst het van de filmboeken die op het eerste oog wat rommelig zijn ondergebracht. Dat valt uiteindelijk wel mee en zal de verzamelaar ook wel niet zo storen. Bij Larry Edmunds is er een plank met boeken over filmmuziek en sound en iets verderop zijn er schappen met alleen maar boeken over Hitchcock en over MM. Een enorme wand met rekken volgestopt met filmfotoís completeert het assortiment dat ook tweedehands boeken omvat. En aantal kilometers westwaarts bevindt zich ten slotte Samuel Frenchís Theatre & Film Bookshop (7623 Sunset Boulevard). Hier ook een ruime keus aan filmboeken naast toneelstukken en boeken over toneel en aanverwante uitvoerende kunsten. Heel interessant is de afdeling met soms scherp afgeprijsde boeken. En ook deze zaak kent een bescheiden collectie boeken over filmmuziek. 

Sterren

Na gedane zaken in Larry Edmunds Bookshop is het prettig om bij voorbeeld weer de sterren op Hollywoodís Walk of Fame achterna te lopen want er zitten enkele sterren tussen van filmcomponisten zoals Maurice Jarre, Morris Stoloff en Henry Mancini. En zo kom je weer terecht bij Graumanís Chinese Theatre aan Hollywood Boulevard waar de bekende voet- en handafdrukken in cement van de allergrootsten nog steeds bekeken, betast en met de voeten betreden kunnen worden. Overigens is een (deels) lege koffer bij aankomst geen onverdienstelijke luxe, zeker voor de verwoede verzamelaar.

Paul S.

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 138
Andere artikelen:
Filmmuziek kopen in Hollywood - Verslag
Alfred Schnittke - Portret
Oscar 2006 - Drie debutanten versus de meester
Zbigniew Preisner - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy