Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Basil Poledouris - In memoriam
Score 141, 27 12 2007In memoriam: Basil Poledouris 1945 – 2006 - Verschenen in Score 141, december 2006


Toen ik in 1980 de film The Blue Lagoon zag, wist ik direct dat het de muziek van een componist was die mijn aandacht had. Zo hoort tropische-eilandmuziek te klinken. Er was tot dusver nog niets van deze onbekende componist verschenen (Big Wednesday was van twee jaar eerder, maar er was nog niets van uitgebracht). Het was dan ook een aangename verrassing dat er een soundtrack van (toen nog lp’s) in Nederland uitkwam. Ik heb de plaat grijs gedraaid en later de cd gekocht.

Twee jaar later kwam Conan the Barbarian uit; mijn tweede ervaring met Basil. Verzamelaars nu zullen het ermee eens zijn dat Conan een, of misschien wel het hoogtepunt was in Basil's carrière. Het heeft Paul Verhoeven destijds overtuigd om Basil Flesh + Blood te laten scoren, later RoboCop en Starship Troopers. Conan is een rijke symfonische score met prachtige koorwerken en wat een power. Het was zonder meer de doorbraak voor Poledouris. Terwijl James Horner in die tijd ook net doorbrak maar al snel het verwijt kreeg dat hij de stijl van Jerry Goldsmith overnam, bleef Poledouris origineel met een eigen stijl. Dit heeft hij tot het einde toe volgehouden. En dat in Hollywood waar alles tegenwoordig als één brij klinkt omdat producers componisten met temptracks opleggen hoe iets moet klinken en waardoor muzikale vrijheid in Amerika – land van de vrijheid – ongeoorloofd is.

Nog een aantal hoogtepunten in Poledouris' œuvre zijn: Conan the Destroyer, Flesh + Blood, Cherry 2000 (waarvan er ooit een soundtrack-cd van eigenaar wisselde voor $2.000 – Varèse Club series) RoboCop, Farewell to the King en het grootse The Hunt for Red October, ook weer met schitterende koorwerken. Wind uit 1992 is een relatief onbekende film, maar de muziek is prachtig. Free Willy werd als film bekender dan de muziek. Quigley Down Under is ook een veel gezochte score.

Poledouris heeft al met al niet zo veel films gescoord, onder de 100 titels. De laatste jaren was het stil en kwamen er geen spectaculaire werken meer van zijn hand. Zijn dood kwam onverwacht. Ik heb de eer gehad hem een keer te mogen ontmoeten. Het was een aardige man die hield van zijn werk. En dat hoor je als je zijn muziek draait of een film ziet met zijn score. We zullen hem missen. Hij was één der groten.

tekst en foto: Sijbold Tonkens


Gerelateerde links
 Startpagina

Score 141
Andere artikelen:
Piet Goddaer/Ozark Henry - Interview
Rocket Cinema Festival - Verslag
Boekbespreking - De stem van de natuur
Basil Poledouris - In memoriam
Gabriel Yared - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy