Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Morricone
Score 146, 29 02 2008BOEKBESPREKING: Koffietafelboek over MorriconeNaar aanleiding van de ere-Oscar die Ennio Morricone inmiddels alweer een jaar geleden heeft ontvangen, verscheen eind vorig jaar in Italië een imposant boek over de maestro. Een boek der superlatieven is het geworden: fraai vormgegeven, weelderig geïllustreerd, met een enorme omvang, een kilo of twee zwaar, etc. Toch is het geen kitscherig boek geworden, immers dat zou Morricone beslist niet hebben gewaardeerd. Om een groot publiek te kunnen bereiken, is de tekst zowel in het Italiaans als in het Engels. Ten slotte zit er bij het boek een cd (71:52) met enkele bekende alsook onbekende composities van Morricone.

Giuseppe Tornatore, de regisseur die liefst acht maal met de componist heeft samengewerkt, schreef een uitgebreid voorwoord waarin hij onder woorden tracht te brengen wat nou de aantrekkingskracht is van Morricone´s muziek. Vervolgens komt de maestro zelf aan het woord: in een tweetal essays zet hij zijn ideeën omtrent filmmuziek uitvoerig uiteen. Foto´s van een componerende Morricone en van zijn werkkamer sieren deze essays. Na het volledige dankwoord dat hij tijdens de uitreiking van zijn ere-Oscar uitsprak, volgt het leeuwendeel van het boek. In een beknopte filmografie worden de belangrijkste regisseurs opgevoerd met wie Morricone heeft samengewerkt, van Leone, Pasolini, Argento en Tornatore tot De Palma en Joffé. We zien Morricone vaak met de regisseurs op de foto en zo zien we ook eens een foto van de enigmatische regisseur Terrence Malick (tijdens een schaakpartijtje met de componist). Morricone levert zelf commentaar op de samenwerking met de diverse filmmakers en over specifieke muziekstukken.

Het ruim 300 pagina´s tellende boek biedt daarna nog veel meer zoals een overzicht van klassieke werken, een interview met Morricone, de kunst van het arrangeren, etc. Een flinke bijlage sluit het boek af en hier treffen we een korte biografie, een filmo- en discografie, enkele foto´s, een prijzenoverzicht en veel meer aan.

De Morricone-kenner zal weinig nieuws ontdekken in dit superboek, hooguit de stukken die Morricone zelf heeft geschreven en mogelijk het interview met hem zullen nieuwswaarde hebben. Wie alles over Morricone graag op een rijtje wil hebben, kan een aanschaf zeker overwegen, want het ziet er allemaal erg prachtig uit en zeg nou zelf: hoeveel filmcomponisten worden op een dergelijke wijze – terecht – in het zonnetje gezet?

Morricone – Cinema e oltre/Cinema and More, uitgegeven door Gabriele Lucci. Electa ǀ Accademia dell´Immagine, Milaan, 2007. ISBN 9788837041434, 304 blz. Prijs: € 100. Zie verder www.electaweb.com en www.accademiaimmagine.org.

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 146
Andere artikelen:
Fons Rademakers - Filmmuziek niet te overheersend
Oscar 2008 - Adembenemende muziek van Marianelli
Cd-recensies
Boekbespreking - Hitchcock´s Music
Boekbespreking - Morricone
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy