Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Ennio Morricone - Ontvangt ere-Oscar
Score 142, 23 03 200825 februari, The Kodak Theatre, Los Angeles, Hollywood, California - Verschenen in Score 142, maart 2007


Ennio Morricone heeft een hele staat van dienst met muziek schrijven voor 355 films en 71 tv-series. De kracht van zijn werk ligt niet alleen in de composities, maar ook in de orkestraties en de arrangementen die hij als een der weinige filmcomponisten allemaal zelf doet. Na de breuk met Bruno Nicolai als dirigent (Moses was de laatste samenwerking, net als met I Cantori Moderni di Alessandroni voor dezelfde tv-film) heeft de Maestro al zijn scores zelf gedirigeerd. De gedrevenheid, het vakmanschap en de altijd weer knap gemaakte en boeiende muziek in ieder genre maakt Ennio Morricone tot een icoon in de hedendaagse filmmuziek.

Vijf Oscarnominaties (Days of Heaven, The mission, The Untouchables, Bugsy en Malčna) misten de Oscar. Bij The Mission was het nog wel het meest zuur. Iedereen was het erover eens dat dit de absolute winnaar moest zijn; Ennio was zelfs getipt om maar een speech te schrijven. Maar op de dag van de uitreiking kwam het de Academy ter ore, dat het al weer een tijd geleden was dat een ‘zwarte’ Amerikaan een Oscar had gewonnen, en toen werd gezocht naar een genomineerde ‘zwarte’ Amerikaan. Helaas voor Ennio was dit Herbie Hancock met de muziek voor ’Round Midnight. Een score die als adapted score doorging, want Herbie had hem niet eens zelf geschreven. Maar ’Round Midnight won, politiek nam het over, Ennio ging met alleen zijn speech, een kater en zonder Oscar terug naar Rome.

Toch is het nu goed gekomen. Ennio Morricone heeft een Oscar voor zijn totale werk gekregen. En dat is bijzonder, slechts twee niet-Amerikanen gingen hem voor (Akira Kurosawa en Michelangelo Antonioni) in deze categorie. Ennio bedankte (met tranen in zijn ogen en een geëmotioneerde stem) de Academy en de mensen die hem deze eer toekenden. Zijn dank ging ook uit naar alle regisseurs met wie hij werkte. Zonder hen had hij hier nu niet gestaan. Deze Oscar beschouwde hij niet als een eindpunt, maar als een begin om door te gaan met schrijven met dezelfde passie en toewijding als die hij had toen hij net begon voor het witte doek. Hij kende de Oscar toe aan zijn vrouw Maria (ook in de zaal) die hem al die jaren heeft bijgestaan in liefde en toewijding, en hij voelde hetzelfde nog steeds voor haar. 

De Oscar werd uitgereikt door Clint Eastwood. Eastwood vertaalde de speech van Ennio Moricone. Hij vermeldde dat For a Fistful of Dollars een doorbraak voor hen beiden was geweest. Morricone kreeg een staande ovatie van de hele zaal, en op de een of andere manier was de Morricone-Oscar het enige moment dat me aangreep met een brok in de keel.

Sijbold Tonkens

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 142
Andere artikelen:
Boekbespreking - Brieven Miklós Rózsa
Boekbespreking - Verzamelaarscatalogus
Herbert Stothart - Portret
Ennio Morricone - Ontvangt ere-Oscar
Oscar 2007 - Een wereld van uitersten
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy