Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Film in Nederland
Score 131, 12 11 2005BOEKBESPREKING: Film in Nederland - Verschenen in Score 131, juni 2004

Rien Hagen, directeur van het Nederlands Filmmuseum, doet het voorwoord: “Film in Nederland geeft de lezer telkens een korte blik op het Nederlandse filmlandschap. Aan de hand van 200 filmtitels geeft het boek een overzicht van de rijkdom en variatie van de Nederlandse filmproductie tussen 1896 en 2003”. En dat is het, een boek om door te bladeren en veel te lezen over de Nederlandse filmgeschiedenis. Rijk geïllustreerd met vele foto’s uit het archief van het museum. Het is geen naslagwerk. De redactie heeft niet naar volledigheid gestreefd, maar wel een overzicht gegeven van alle filmgenres. Geen genre of toepassing is buiten beschouwing gelaten. Zo wordt telkens elk genre kort belicht: de voorlichtingsfilm, het psychologisch drama, de misdaadfilm, de boekverfilming, de toneelfilm, de oorlogsfilm, enz.

Met deze selectie van 200 films, op alfabetische volgorde, wordt een zo breed mogelijk overzicht gegeven van de Nederlandse bijdrage aan de filmgeschiedenis. Met dit boek wil het Filmmuseum een breder publiek kennis laten maken met de veelzijdigheid van de film in Nederland. En daar is men goed in geslaagd. Elke filmtitel wordt begeleid met een korte schets, foto’s en een overzicht van de belangrijkste gegevens van die film.

Opvallend is dat structureel veel aandacht wordt besteed aan filmmuziek. Zo wordt in vele gevallen de componist genoemd bij de gepresenteerde film, maar ook wordt filmmuziek als onderwerp centraal gesteld. Auteur Stefan Ram gaat op zes verschillende plaatsen in het boek in op de geschiedenis van de filmmuziek in Nederland.

Het boek sluit af met drie essays over de onderwerpen: de restauratie van de film, de filmvertoning en het begrip ‘nationale cinema’. Aan het eind is er nog een index van namen van alle genoemde personen en filmtitels. Film in Nederland biedt een zeer interessante doorkijk in de Nederlandse filmgeschiedenis. Voor iedereen die meer wil weten over onze vaderlandse filmgeschiedenis.

Film in Nederland, samenstelling Rommy Albers, Jan Baeke en Rob Zeeman, uitgeverij Ludion, Amsterdam, 2004. ISBN 9076588627, gedrukt in China, 450 bladzijden, € 45,-

JW
Gerelateerde links
 Startpagina

Score 131
Andere artikelen:
De eerste ... deel 2
Universal France - Spraakmakend label
Gabriel Yared - Wachten op de composer's cut
Lord of the Rings - Recensie concert
Kill Bill - Beschouwing
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy