Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Lord of the Rings - Recensie concert
Score 131, 12 11 2005LORD OF THE RINGS: SYMFONIE IN ZES DELEN - Verschenen in Score 131, 2004

De wereldpremičre van de concertuitvoering van The Lord of the Rings vond plaats in Wellington in Nieuw Zeeland in november 2003. Hier werd de release van het derde deel van de film gevierd. De score van The Return of the King werd bekroond met een Golden Globe en kreeg een Oscar voor de beste muziek en de beste song (Into the West). Inmiddels heeft componist Howard Shore de muziek reeds op diverse plekken in de wereld uitgevoerd: Canada, de Verenigde Staten, Australië, Spanje. Op 16 april jongstleden was er een uitvoering in Antwerpen. Shore dirigeerde daar het Vlaams Radio Orkest en Koor. Een van onze vaste lezers, Astrid Hasenbalg, was erbij.

Applaus

Howard Shore kreeg al een staande ovatie voordat hij zelfs maar begonnen was met het dirigeren van het orkest en koor. 8000 Mensen in het Sportpaleis van Antwerpen gaven hem bij het betreden van het podium een daverend applaus. Logisch, de man die twee maal een Academy Award in de wacht sleepte (voor deel 1, The Fellowship of the Ring en in februari 2004 voor het derde deel, The Return of  the King) verdiende die staande ovatie voordat hij maar een noot liet spelen door het Vlaams Radio Orkest met koor, in totaal 200 mensen. Eerlijk is eerlijk, ook ik kreeg kippenvel toen de eerste tonen van deel 1 door het Sportpaleis klonken. De eerste van de zes “movements” klonk net zoals de soundtrack, nee, zelfs mooier! Lieflijk bij het begin, vrolijker bij Concerning Hobbits, bombastische geluiden en veel percussie bij de eerste kennismaking met de Orcs en een wat mysterieus maar toch zoeter geluid bij het betreden van Elfenland Lotherien en Rivendel. En natuurlijk niet te vergeten het Fellowship-thema. Dit stukje komt regelmatig terug, maar hoor je niet meer als “the fellowship” later uit elkaar valt.


Toegift

Het eerste gedeelte van het concert speelde het orkest en koor ook muziek uit de “extended version” en daardoor duurde dit deel meer dan een uur. Een uur muziek, met geweldige solisten, jonge koorknapen die de gedeeltes zongen die Elisabeth Fraser en Edward Ross op de soundtrack voor hun rekening namen. Na een pauze van 25 minuten vervolgden Shore en de zijnen met soliste Sissel de muziek van deel 2 om vervolgens bijna naadloos over te gaan op het derde deel. Maar eerst gaf soliste Sissel haar uitvoering van Gollum’s Song. Bij de muziek van het derde deel weer kippenvel, meteen denkend aan de openingsscčnes waarin Smeagol met de wormen speelt. Onvergetelijk waren de stukken Steward of Gondor, Cirith Ungol en Anduril, maar ademloos luisterde iedereen naar het laatste deel dat bestond uit The End of All Things, The Return of the King, Grey Havens en tot slot Into the West gezongen door soliste Sissel. Tot driemaal toe werden Shore en zijn solisten op het podium teruggeroepen. Bij het hele concert werden tekeningen van Alan Lee en John Howe getoond op meerdere grote videoschermen. Mocht je de draad kwijt zijn bij welk gedeelte van de film de muziek hoorde, dan kon je door het kijken naar de schetsen van Tolkiens kunstenaars die weer oppakken. Later op de avond op de Belgische tv vertelde Shore in het journaal dat hij een week nodig had gehad om te repeteren. Hij zei ook dat het bevredigend was om te zien hoe de muziek van de trilogie een nieuw leven heeft gevonden op het concertpodium. En wij mochten dit meemaken! Geweldig!

Programma

Het concert The Lord of the Rings Symphony werd georganiseerd door het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen en de World Soundtrack Academy in samenwerking met ondermeer het Antwerps Sportpaleis en het Vlaams Radio Orkest. Voor de statistieken vermelden we hier het complete programma:

The Fellowship of the Ring

Movement One


-The Prophecy
-Concerning Hobbits
-The Shadow of the Past
-A Short Cut to Mushrooms
-The Old Forest
-A Knife in the Dark

Movement Two

-Many Meetings
-The Ring Goes South
-A Journey in the Dark
-The Bridge of Khazad-dum
-Lothlorien
-Gandalf’s Lament
-Farewell to Lorien
-The Great River
-The Breaking of the Fellowship

Pauze

The Two Towers

Movement Three

-Foundations of Stone
-The Taming of Smeagol
-The Riders of Rohan
-The Black Gate is Closed
-Evenstar
-The White Rider
-Treebeard
-The Forbidden Pool

Movement Four

-The Hornburg
-Forth Eorlingas
-Isengard Unleashed
-Gollum’s Song

The Return of the King

Movement Five 

-Hope and Memory
-The White Tree
-The Steward of Gondor
-Cirith Ungol
-Anduril

Movement Six

-The End of All Things
-The Return of the King
-The Grey Havens
-Into the West
 

JW / Met dank aan Astrid Hasenbalg

 


Gerelateerde links
 Startpagina

Score 131
Andere artikelen:
De eerste ... deel 2
Universal France - Spraakmakend label
Gabriel Yared - Wachten op de composer's cut
Lord of the Rings - Recensie concert
Kill Bill - Beschouwing
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy