Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Universal France - Spraakmakend label
Score 131, 12 11 2005UNIVERSAL FRANCE - FRANSE FILMMUZIEKSERIE VAN GROTE KLASSE - Verschenen in Score 131, juni 2004

Als vandaag de dag gesproken wordt over filmmuziek, dan wordt meestal gedoeld op muziek uit Hollywood. De ogenschijnlijke almacht van Hollywood dreigt steeds meer muziek uit andere, niet-Engelstalige landen te overschaduwen, niet alleen in de bioscoop maar ook thuis op cd. Maar er is meer fraais onder de zon, hetgeen de serie Écoutez le cinéma! van het Franse Universallabel al meerdere jaren bewijst.

De cd’s uit de reeks vallen allereerst op door hun verpakking. Geen plastic doosjes, maar kartonnen hoesjes. Naast de cd herbergt dit hoesje een fraai uitgevoerd boekje van 12 à 16 pagina’s waarin uitgebreid wordt ingegaan op componist, film(s) of de samenwerking tussen componist en regisseur. Haarscherpe foto’s en kleurrijke posters van de betreffende films completeren het geheel. Vanaf de start in 2000 zijn tot nu toe ruim 40 cd’s in deze serie verschenen.

De serie kent twee deelverzamelingen. Allereerst zijn er de cd’s waarop individuele films centraal staan, zoals À bout de souffle (Martial Solal), Soleil rouge (Maurice Jarre) of films van Jean-Pierre Melville (L’armée des ombres en Le cercle rouge, beide cd’s met muziek van Eric Demarsan). Daarnaast zijn er cd’s met twee of meer films van dezelfde componist en vaak dezelfde regisseur zoals Le locataire en Tess (Philippe Sarde, Roman Polanski), Les grandes gueules en Le vieux fusil (François de Roubaix, Robert Enrico) of de reeks Fantômas-films (Michel Magne, André Hunebelle). De componisten zijn nagenoeg allen Fransen, behalve Jerry Goldsmith (Papillon). Maar deze Amerikaanse productie is dan ook gebaseerd op een door en door Franse roman.

De andere deelverzameling verschijnt onder de titel Le cinéma de … en is op dit moment nog bescheiden in omvang. Het betreft een verzameling van soundtracks van één enkele componist, zoals Antoine Duhamel, Philippe Sarde en Georges Delerue of muziek uit diverse films van een enkele regisseur als Bertrand Tavernier of Claude Sautet. Vooral de cd’s waarop de samenwerking van Delerue met Philippe de Broca staat, zijn verrassend. De eerste cd bestrijkt de jaren 1959-1968, de tweede de jaren 1969-1988. Delerue’s samenwerking met De Broca heeft altijd in de schaduw gestaan van zijn samenwerking met François Truffaut. En dat is jammer, aangezien beide rijk gevulde cd’s beslist de moeite van het beluisteren waard zijn.

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de naoorlogse Franse filmmuziek komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Enerzijds door de evenwichtige verdeling tussen artistieke en commerciële films en anderzijds door de rijkdom aan informatie in de begeleidende boekjes. Ten slotte dient nog te worden vermeld dat steeds gebruik werd gemaakt van de originele soundtracks. En die klinken nu nog steeds voortreffelijk.

Dat de serie niet zonder ambitie is gelanceerd blijkt uit de doelstellingen. Gestreefd wordt naar het uitbrengen van nog nooit eerder op cd verschenen filmmuziek en het presenteren van thematische verzamelingen rond een componist, een regisseur of rond de samenwerking tussen een regisseur en een componist. Ten slotte creëert het label een historisch referentiekader. Kortom, een lovenswaardig streven!

Bekijk voor meer informatie ook de website: www.universalmusic.fr


Paul S.


Gerelateerde links
 Startpagina

Score 131
Andere artikelen:
De eerste ... deel 2
Universal France - Spraakmakend label
Gabriel Yared - Wachten op de composer's cut
Lord of the Rings - Recensie concert
Kill Bill - Beschouwing
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy