Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - John Barry
Score 151, 28 02 2009BOEKBESPREKING: UPDATE BOEK JOHN BARRY
In 1998 zag een uitermate fraai boek over John Barry, getiteld John Barry: A Life in Music (zie Score 110) het licht. Precies tien jaar later verscheen een nieuwe versie van dit boek, nu onder de titel John Barry – The Man With the Midas Touch. Het nog steeds rijk geïllustreerde boek is geen diepzinnige beschouwing van Barry´s leven en werk. Wel bevat het een uitstekende disco- en filmografie en komen al zijn scores kort aan de beurt, waarbij het niemand zal verwonderen dat de Bond-muziek (nog steeds) een speciaal hoofdstuk heeft.

Geoff Leonard, Pete Walker en Gareth Bramley verrasten vriend en vijand met het vooral door de (kleuren)illustraties opvallende boek dat wellicht – wat oneerbiedig – een koffietabelboekkarakter had. Na tien jaar leek het de heren gepast om een update van hun werk het levenslicht te laten zien. Dit heuglijke feit zou dan moeten plaatsvinden in het jaar 2007 wat niet zonder reden is natuurlijk, getuige de laatste drie cijfers 007. Echter, het lukte hen niet deze deadline te halen en aldus kwam het boek afgelopen najaar uit ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Barry. De ondertitel The Man With the Midas Touch refereert natuurlijk aan de tekst van de ultieme Bondsong Goldfinger. Barry´s baanbrekende Bondscores behouden dan ook in de nieuwe versie een apart hoofdstuk.

Veel significante veranderingen zijn er overigens niet. In grote lijnen volgt The Man With the Midas Touch de inhoud van zijn voorganger. Uiteraard passeren belangrijke gebeurtenissen uit Barry´s leven na 1998 de revue zoals de door hem gedirigeerde concerten, de Bond-rechtszaak uit 2001, de opvoering van Brighton Rock in Londen in 2004 en de toekenning van enkele belangrijke onderscheidingen zoals de Fellowship Award in 2005. Verder staan er enkele nieuwe foto´s van de Engelsman in het boek en hebben de auteurs enkele hoofdstukken ververst zoals dat over regisseur Bryan Forbes met wie Barry in de jaren ´60 veelvuldig heeft samengewerkt. Ten slotte zijn er enkele korte hoofdstukken toegevoegd zoals een voorwoord van Don Black, enkele persoonlijke tributes en een nawoord. 

Helaas zijn er ook enkele veranderingen die minder goed uitpakken. Zo ontbreken zestien pagina´s met kleurenhoezen van lp´s en cd´s uit Barry´s rijke œuvre evenals kleurenposters van films waarvoor hij de muziek schreef en enkele kleurenportret-ten. Die maakten het oude boek tot een feest voor de ogen. Ook was de kwaliteit van het papier elf jaar geleden iets beter dan nu. Maar wat is gebleven zijn de bijna 50 pagina´s met alle werken van Barry. Veel is hier helaas niet bijgekomen want slechts twee scores heeft de man geschreven na 1998: Playing by Heart en zijn voorlopige zwanenzang Enigma uit 2001. Voor een definitieve (auto)biografie moeten we nog even wachten. Dat alles neemt niet weg dat The Man With the Midas Touch voor eenieder die John Barry een warm hart toedraagt een aangename aanschaf zal blijken te zijn. En zolang het pond dicht bij de euro blijft, is de prijs in ieder geval geen excuus om het boek links te laten liggen. 

John Barry – The Man With the Midas Touch. Geoff Leonard, Pete Walker, Gareth Bramley. Redcliff Press Ltd, Bristol, 2008. ISBN: 978904537779, 304 blz. Prijs: £ 19,99.

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 151
Andere artikelen:
Mark Kilian - Interview
Cd-recensies
Boekbespreking - John Barry
Boekbespreking - Autobiografie van Lalo Schifrin
Oscar 2009 - Bollywood verovert Hollywood
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy