Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Moving Music
Score 129, 25 11 2005Moving Music - Verschenen in Score 129, december 2003

Een unicum voor het Nederlandse taalgebied, zo mag je de publicatie van Moving Music (waarom trouwens geen Nederlandstalige titel?) wel noemen. Het boek, een initiatief van het filmfestival Gent, en vooralsnog alleen in Vlaanderen gedistribueerd, omvat een grote reeks interviews en portretten van internationaal vermaarde filmcomponisten. Elmer Bernstein, Elliot Goldenthal, Howard Shore, Peer Raben, Stephen Warbeck, Hans Zimmer, de zopas overleden Michael Kamen, Henny Vrienten, Rachel Portman, David Julyan, Nicola Piovani en tal van anderen onder wie een hele stoet Belgen - ze krijgen allemaal een aantal zeer fraai geďllustreerde pagina’s in het prachtig uitgegeven boek toebedeeld. Bekende (film)journalisten als Jan Temmerman, Roel van Bambost en Patrick Duynslaegher deden de interviews. Jammer overigens dat geen van de bijdragen een specifiek muziekjournalistieke inslag heeft: dat was wel zo aardig geweest.

De meeste componisten werden ook al eens door Score geportretteerd, en misschien bevatten de verschillende bijdragen voor de doorgewinterde liefhebber niet echt veel nieuws. Toch is het nuttig om ze allemaal bij elkaar te hebben. Al was het maar omdat de lezer aldus de grote diversiteit aan stijlen, opvattingen en werkwijzen kan vergelijken en kan bepalen waar zijn favoriete componist wat dat betreft te situeren is.

In zijn inleiding schrijft auteur Bart Moeyaert: ‘Wat een goeie film nodig heeft, is een verhaal. En van alle verhalen is filmmuziek een van mijn favorieten, omdat er zoveel verhalen in te horen zijn.’ Dat filmcomponisten op hun beurt daar dan weer allerlei verhalen over kunnen vertellen, bewijst Moving Music - een uitgave die ofschoon behoorlijk ‘aan de prijs’ bij geen enkele serieuze filmmuziekadept in de kast mag ontbreken. Het boek gaat vergezeld van een aardige bonus in de vorm van een cd met een hommage aan het werk van Delerue en Truffaut onder leiding van dirigenten/filmcomponisten Dirk Brossé en Jean-Claude Petit en met muziek van George Fenton uit onder meer Shadowlands, The Fisher King, Dangerous Liaisons en Land and Freedom. Fenton dirigeert zelf de uitvoeringen.

Ray Bennett (en vele anderen): Moving Music - Beroemde filmcomponisten aan het woord, Uitgeverij Lannoo, Tielt 2003. ISBN 902095282X, 176 blz. € 39,95. Er is ook een Engelstalige versie van het boek verkrijgbaar. Meer weten? Surf naar: www.lannoo.be

HM


Gerelateerde links
 Startpagina

Score 129
Andere artikelen:
Nicola Piovani - Concertverslag
Hooverphonic - Concertverslag
Maurice Jarre - Interview
Peer Raben - Interview
Raymond van het Groenewoud - In concert
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy