Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Dvd-recensies
Score 154, 22 01 2010DVD-RECENSIES

Creating The Lord of the Rings Symphony, A Composer’s Journey Through Middle-earth, Warner Brothers/New Line Cinema, Z5 59486.

De epische score voor The Lord of the Rings van Howard Shore kent iedereen – ik bedoel: echt iedereen, niet alleen liefhebbers van filmmuziek. Want vrijwel iedereen heeft de trilogie gezien. Vijf jaar geleden werkte Shore de muziek om tot een symfonie in zes delen voor orkest, koor en kinderkoor. Het werk werd onder zijn leiding in februari 2004 live in Montreal uitgevoerd en op dvd gezet. Hij kreeg er getuige de reacties van het publiek enthousiaste bijval voor. Sorry, maar we ontdekten de dvd (die ook in 2004 verscheen) nu pas.

Shore, een van de grootste levende filmcomponisten met wie je vele kanten uitkunt (zie zijn werk voor David Cronenberg), bewees in staat te zijn tot een groots en meeslepend werk, maar heeft hij er ook een symfonie van gemaakt?

In de dvd- documentaire, titel: Creating The Lord of the Rings Symphony, A composer’s Journey Through Middle-earth, zien we lange delen van dat concert. De delen worden onderbroken door commentaar van Shore en door een paar korte opnamen van de repetities. Aanvankelijk is Shore’s commentaar nogal nietszeggend. Het lijkt er zelfs op alsof hij zijn zinnen opleest van een autocue. Hij prijst de samenwerking met Peter Jackson en de scenaristen van de film en hij prijst – hoe kan hij anders – ‘professor Tolkiens boek’ als grote en blijvende bron van inspiratie. Het was allemaal ‘fellowship and friendship’ – dat past natuurlijk ook prachtig bij het thema van het fameuze epos, maar veel wijzer word je er niet van. Hoe heeft Shore zijn score en zijn symfonie opgezet – dat wil je weten.

Later in de documentaire geeft hij meer details, ofschoon hij het nogal summier houdt. Hoe hij elf uur (!) muziek samen met zijn orkestrator moest terugbrengen naar twee uur muziek, een kwestie van ‘kill your darlings’. Hoe hij vijftig (!) leidmotieven componeerde voor de oorspronkelijke score (een unicum, lijkt me) en vooral hoe al die thema’s functioneren in de film. Fraai voorbeeld: het thema van de fellowship van de negen helden, dat desintegreert als ze huns weegs gaan, en weer integreert als ze elkaar weer vinden. Hij vertelt waarom hij voor de verklanking van het thema van Isengard koos voor Japanse slaginstrumenten en voor dat van de Golem voor een cimbalom.

Interessant is ook dat zowel Peter Jackson als Howard Shore zich van meet af aan hebben laten inspireren door de negentiende eeuwse, klassieke operatraditie. Dat is in de trilogie veel beter terug te horen dan in dit nogal fragmentarische concert, waarbij Shore zich overigens manifesteert als een nogal houterige dirigent.

Tijdens het live-concert worden de tekeningen van Alan Lee en John Howe geprojecteerd die voor Peter Jackson het model vormden voor de looks and feel van zijn filmepos. Leuk gevonden, interessant ook om ze eens te zien, maar ik miste de echte beelden. Want dat is toch een beetje het probleem: hoe fraai sommige thema’s van Shore ook zijn, met die beelden zou de ‘symfonie’ meer samenhang krijgen.

Conclusie: mooie muziek (maar dat wisten we al), geen echte symfonie, aardige dvd.      
 
HM     

A TRIBUTE TO BASIL POLEDOURIS
Singular Soundtrack DVDSING001
Speelduur: 120 min.

Basil Poledouris was een van de groten in de filmmuziek. Het Úbeda Film Festival in Spanje waar elk jaar een filmmuzieksymposium en een filmmuziekconcert gegeven wordt, had Poledouris gestrikt om een concert te geven. Ondertussen was bij Basil kanker geconstateerd en terwijl hij in het ziekenhuis lag na chemobehandelingen besloot hij om toch het concert in Úbeda te doen.

De dvd laat het concert zien waar Poledouris met de Andalucia Symphony Orchestra & Chorus bijna 50 minuten muziek speelt uit Conan the Barbarian, getiteld Conan the Symphony, geremastered in Dolby 5.1. In het zwart gekleed en met een zwarte hoofddoek op, in verband met haarverlies na de chemo vermoed ik, laat Poledouris een indruk achter van een vriendelijke man die er zin in heeft. Drie weken na het concert overleed Basil Poledouris.

Maar er is meer op de dvd. Remembering Basil is het tweede hoofdstuk waarin onder regie van Dan Goldwasser 40 minuten met vrienden en beroemdheden als Paul Verhoeven, Randal Kleiser, Zoe Poledouris, Richard Kraft, Eric Colvin en Jon Burlingame over Poledouris en zijn muziek wordt gesproken.

Het derde hoofdtuk The Tale of Conan is een gesprek met Poledouris tijdens het Úbeda Film Festival waar hij praat over zijn relatie met regisseur John Milius en hoe de score voor Conan tot stand kwam. Basil at Úbeda is een beeld van Poledouris temidden van zijn fans die uit heel de wereld naar Úbeda waren gekomen. Basil geniet hier zichtbaar van; hij had geen idee dat hij zoveel fans had. Verder nog een interview met Poledouris waar ik verder geen details over los laat.                                                                                                                          
 
ST

MUSIC FOR THE MOVIES: THE HOLLYWOOD SOUND
Dvd Kultur 4178, speelduur: 85 min.

De dvd-reeks Music for the Movies is van filmmuzikaal historische betekenis. Dit exemplaar behandelt de geschiedenis van Hollywood, met name de periode dat filmstudio’s de beschikking hadden over complete orkesten en muziekeditors intensief samenwerkten met componisten uit de golden age van Hollywood. De periode waarin Max Steiner (leerling van Maurice Ravel), Dimitri Tiomkin, Erich Wolfgang Korngold, Franz Waxman grootheden waren. Ook David Raksin en Alfred Newman behoorden tot deze groep. John Mauceri dirigeert het BBC National Orchestra of Wales en we zien talrijke filmfragmenten uit vele films, waaronder Gone with the Wind, Bride of Frankenstein, The Adventures of Robin Hood, Laura en andere. Joshua Waletzky is samensteller van deze documentaire. In dezelfde serie verscheen een muzikaal portret over Bernard Herrmann (Kultur 4176), Georges Delerue (Kultur 4177) en de Japanse componist Tôru Takemitsu (Kultur 4179).                                                                                                                                                                                
JW

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 154
Andere artikelen:
Cd-recensies
Dvd-recensies
Catherine Corsini - Interview
Boekbespreking - Klassiker der Filmmusik
Marvin Hamlisch - Opvallende comeback
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy