Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Das große Lexikon der Filmkomponisten
Score 128, 02 12 2005Das große Lexikon der Filmkomponisten - Verschenen in Score 128, september 2003


Alle filmcomponisten in één boek

Het moest er eens van komen: een naslagwerk louter gewijd aan filmcomponisten. Na het Franstalige 1000 compositeurs de cinéma (zie Score 124), verscheen eerder dit jaar in Duitsland een minstens zo imposant naslagwerk dat geheel is gewijd aan filmcomponisten. Das große Lexikon der Filmkomponisten doet het allemaal nog eens dunnetjes over en streeft ernaar zoveel mogelijk, zo niet alle filmcomponisten van de hele wereld te verzamelen.

De auteurs van dit boek hebben hun sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend. Jürgen Wölfer was in de platenindustrie werkzaam en schreef boeken en artikelen over vele populaire muziekgenres en Roland Löper is al vroeg begonnen met het verzamelen van alles wat te maken heeft met televisie- en filmmuziek. De auteurs hebben zich niet beperkt tot filmcomponisten. Ook tekstschrijvers en musicalcomponisten vullen dit boek. Van elke componist of tekstschrijver worden levensdata genoemd, gevolgd door een korte dan wel lange beschrijving van hun carrière. Dan volgen bibliografische gegevens, een filmografie met ook discografische gegevens en in een enkel geval een website (George Martin, John Powell). Met name de levensdata zijn veelal compleet, wat prettig stemt nu we van praktisch alle filmcomponisten weten wanneer en waar ze zijn geboren. Helaas zijn veel filmografieën rommelig, onoverzichtelijk en vaak incompleet. En de biografische schetsen zijn niet altijd even informatief. Michael Nyman komt goed uit de verf, maar over Bruno Coulais en Wojciech Kilar valt beslist meer te vertellen en bij Rolfe Kent en Cliff Martinez ontbreekt de biografie geheel. Bij veel componisten staan afbeeldingen van hoezen en in veel gevallen portretfoto’s (de foto van John Cameron lijkt overigens verdacht veel op die van een spraakmakende naamgenoot).

Het is een enorme onderneming als je in één enkel boek alle filmcomponisten ter wereld wilt opnemen. Bij een eerste controle naar Nederlandse filmcomponisten valt het boek dan toch enigszins door de mand. Behalve illustere figuren als David Broekman, Laurens van Rooyen, Willem Breuker en Rogier van Otterloo is er niemand te vinden van de jonge garde (Merkies, Van Brugge, Vrienten, Van Warmerdam). Maar de twee auteurs pretenderen geen volledigheid te hebben willen bereiken met deze vooralsnog eerste druk. Ook internationale namen als Jon Brion, Carly Simon en Brian Tyler ontbreken. De auteurs schrijven in het voorwoord suggesties en aanvullingen op prijs te stellen. En dat is maar goed ook, want ondanks het feit dat hier een hoop werk is verzet telt het boek tal van kleine en soms grote fouten. Erich Wolfgang Korngold is niet in 1879, maar in 1897 geboren en Ralph Vaughan Williams componeerde niet voor zowel The Invaders als 49th Parallel - The Invaders is de Amerikaanse titel van 49th Parallel. Hopelijk bevat de tweede druk - mocht die er komen - behoorlijk minder fouten. Ten slotte staat Hulk in dit boek vermeld in de filmografie van Mychael Danna, maar we weten inmiddels dat Danny Elfman (bij hem staat wel The Amazing Spider Man (2004) vermeld!) de gelukkige is geworden. Enfin, ondanks de tekortkomingen is het heerlijk bladeren en lezen en opzoeken geblazen en dat is toch wel een grote verdienste. En mocht u willen weten waarom Karl May en Jacques Offenbach zijn opgenomen in het boek, dan valt aan een aanschaf niet te ontkomen. 

Das große Lexikon der Filmkomponisten. Die Magier der cineastischen Akustik - von Ennio Morricone bis Hans Zimmer. Jürgen Wölfer, Roland Löper. Schwarzkopf & Schwarzkopf, Berlin 2003. ISBN 3896022962. 584 blz.  € 24,90. Dit boek is ook te bestellen via de website van de uitgever: www.schwarzkopf-schwarzkopf.de  

Paul S.


Gerelateerde links
 Startpagina

Score 128
Andere artikelen:
Nicola Piovani - Portret
Boekbespreking - William Walton - Muse of Fire
Boekbespreking - Das große Lexikon der Filmkomponisten
50 Jaar CinemaScope - Terugblik
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy