Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Muziek op dvd
Score 155, 03 04 2010MUZIEK OP DVD


Elk jaar zijn er bij het uitbrengen van films op dvd/blu-ray wel filmmaatschappijen die extra aandacht besteden aan de filmmuziek in verschillende vormen. In sommige gevallen brengt men een dvd uit met daarbij een cd met de score. In andere gevallen wordt de muziek geÔsoleerd van de rest van het geluid of men besteedt in de Ďextraísí aandacht aan de muziek en/of de componist.

Begin vorig jaar verscheen in Nederland op dvd de film Oorlogswinter. Bij deze film werd als extra de cd met de score bijgesloten. Ook verscheen afgelopen jaar op dvd/blu-ray de klassieke film The Robe. Deze film werd in 1953 uitgebracht en ging de geschiedenis in als eerste CinemaScope-film met 4-kanaals stereogeluid. In de jaren ī60 verscheen de film opnieuw in de theaters, maar nu als 70mm-film met 6-kanaals stereogeluid. Zowel op de dvd als blu-ray is de muziek geÔsoleerd van de rest van het geluid. Het is een aparte ervaring om deze film te bekijken met uitsluitend muziek gecomponeerd door Alfred Newman. Bovendien is het geluid op de schijfjes 5.1 Dolby Surround.

Een andere klassieker uit hetzelfde jaar is de film Julius Caesar. Deze film werd in 1953 ver vůůr de introductie van het CinemaScope-systeem met zín stereogeluid uitgebracht. Bovendien was deze film in zwart/wit te zien wat in die tijd heel gewoon was. Het bijzondere was echter dat de filmmaatschappij Metro-Goldwyn-Mayer een vooruitziende blik had. Het geluid voor deze film werd opgenomen in stereo op een 4-kanaals magneetband. De bioscopen waren in die tijd nog niet voorzien van apparatuur voor stereogeluid en dus kon het publiek deze film alleen bewonderen met monogeluid. In 1969 werd Julius Caesar opnieuw uitgebracht, maar nu in 70mm met 6-kanaals geluid in Stereo Surround. Ook deze film is nu op dvd verschenen en voor het eerst nu met stereogeluid. De soundtrack met de filmmuziek van Miklůs Růzsa is geremastered in 5.1 Dolby Digital. De dvdís / blu-rays zijn zoals beschreven wereldwijd uitgebracht, behalve in Nederland.

The Robe
Dvd: 20th Century Fox 2258426
Blu-ray: 20th Century Fox 2257008

Julius Caesar
Dvd: Warner Bros 65918

RV

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 155
Andere artikelen:
Cd-recensies
Dvd-recensie
Pim Koopman - In memoriam
Muziek op dvd
Boekbespreking - A History of Film Music
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy