Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - In gesprek met jong talent
Score 156, 12 07 2010BOEKBESPREKING: In gesprek met jong talent


Onlangs verscheen een boek vol interviews met hedendaagse componisten die muziek voor film, televisie en games schrijven. Een geheel nieuwe generatie componisten lijkt de laatste jaren te zijn opgestaan, als je het boek doorbladert. De meeste componisten zijn jong, gedreven en van sommigen kun je al gerust stellen dat ze talentvol zijn.
Dat het boek erg up to date is, blijkt uit het feit dat nagenoeg elk van de 36 interviews afgelopen jaar heeft plaatsgevonden. Interview 36 zelfs in augustus 2009; het betreft Clint Shorter die de muziek heeft geschreven voor de verrassende film District 9. Samensteller Tom Hoover beheert sinds enkele jaren een filmmuzieksite onder de naam ScoreNotes.com. Hier kan de bezoeker luisteren naar korte interviews met vooral nieuw talent. Hoovers streven is om op een positieve, informatieve wijze filmcomponisten aan het woord te laten over hun recente wapenfeiten. Deze aanpak gebruikt hij ook voor Keeping Score. Op een scherpe, kritische vraag kun je hem nergens betrappen en dat is zowel de zwakke als sterke kant van dit boek. Zwak omdat het er nu op lijkt dat menig componist een verkooppraatje houdt dat kritiekloos wordt afgedrukt. Anderzijds straalt Hoover een flinke dosis enthousiasme uit door vooral informatieve vragen te stellen waardoor vaak toch een aardig beeld ontstaat van de geïnterviewde componist.

Het boek bestaat uit vier delen. Allereerst komen vijftien hedendaagse filmcomponisten aan het woord zoals Brian Tyler, John Ottman, Marco Beltrami en oudgediende Bruce Broughton. Niet alleen Amerikanen maar ook enkele Europeanen als John Murphy en Ramin Djawadi komen aan de beurt. Vervolgens worden in deel 2 televisiecomponisten geïnterviewd waarna in deel 3 gamecomponisten volgen. In deel 4 ten slotte komen we meer te weten over acht componisten van de toekomst waaronder voornoemde Shorter en Abel Korzeniowski (de componist van het recente A Single Man). Opmerkelijk is dat er slechts één vrouw (gamecomponiste Winifred Phillips) onder de 36 geïnterviewden is. Want ondanks dat het boek vers van de pers is, is componeren toch nog steeds een mannenzaak, vooral in Hollywood. Dat mag het leesgenot echter niet drukken en vooral aanstormende componisten zullen dit boek met interesse lezen.

Keeping Score: Interviews with Today´s Top Film, Television, and Game Music Composers. Tom Hoover. Course Technology, Boston, 2010. ISBN 1-4354-5477-4, 252 blz. Prijs: $ 34,99.

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 156
Andere artikelen:
Cd-recensies
Blu-ray-recensies
Boekbespreking - In gesprek met jong talent
Oscar 2010 - Up naar de digitale scores
Alexandre Desplat - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


İ 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy