Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
De eerste ... deel 4
Score 133, 03 12 2005De eerste … Stereogeluiden (deel 4) - Verschenen in Score 133, december 2004

De eerste complete filmscore die op grammofoonplaat verscheen was de muziek van Sir Arthur Bliss voor de Engelse film Things to Come (1936). De eerste complete filmscore van een Amerikaanse film op plaat was Victor Young’s For Whom the Bell Tolls (1943).

De eerste vrouwelijke filmcomponist was Jadan Bai. Zij maakte haar muzikale filmdebuut voor de film Talash-e-Hug (India, 1935). De eerste vrouwelijke componist die een complete filmscore schreef voor een Hollywood-productie was Elizabeth Firestone. Zij schreef muziek voor de film Once More, My Darling (1949), een komedie met Robert Montgomery. De eerste vrouwelijke componist die muziek schreef voor een Engelse film was Angela Morley. Haar score begeleidde de film Watership Down (1978).

In september 1952 sprak Lowell Thomas de beroemde woorden Ladies and Gentlemen, we call it ‘Stereophonic Sound’ tijdens een muzikale demonstratie (gecomponeerd door Max Steiner) over de nieuwe geluidsmogelijkheden vastgelegd op een 7-sporen 35mm magneetband in de allereerste Cineramafilm This Is Cinerama. Hiermee waren nieuwe mogelijkheden geboren, zeker ook op muzikaal gebied. De filmmaatschappij 20th Century Fox voorzag vanaf 1953 met haar CinemaScope systeem in het begin al haar films met stereogeluid. Het werd opnieuw een periode met veel muzikale films. Echter, zoals met alles in de filmwereld, werd ook het stereogeluid al veel eerder bij films toegepast.

De eerste film met stereofonisch geluid was de heruitgave van Abel Gance’s Napoléon (1927), die in 1935 opnieuw in roulatie ging als geluidsfilm met dialogen en geluidseffecten in het Paramount Cinema te Parijs met muziek van Arthur Honegger. Gance had drie jaar eerder het patent voor het stereofonisch systeem verkregen. De eerste Amerikaanse producties met stereofonisch geluid en muziek waren de Warner Bros. films Santa Fe Trail (1940) en Four Wives (1940) gepresenteerd in Vitasound. Het eerste succesvolle systeem met ‘stereogeluid’ was Fantasound, ontwikkeld door de Walt Disney Studio’s in samenwerking met RCA. Dit systeem werd voor het eerst toegepast in de muzikale Disney tekenfilm Fantasia (1941), met muziek gespeeld door het Philadelphia Orkest en gedirigeerd door Leopold Stokowski.

Het stereogeluid werd veel toegepast vanaf de jaren ‘50 tot begin jaren ‘70 met als hoogtepunt het ‘Sensurround’ geluid. De eerste film met dit geluidssysteem was Earthquake (1974), waarbij het publiek het gevoel had een echte aardbeving mee te maken De eerste film waarbij de muziek in ‘Sensurround’ werd weergegeven was Rollercoaster (1977). Daarna verdween geleidelijk het stereogeluid weer en hiermee helaas ook de kennis. In ons digitale tijdperk doet ieder z’n uiterste best om alles ruimtelijk te laten klinken door middel van handige systemen. Het blijft echter nog steeds het simpele geluid met de effecten zoals de Disney Studios die toepasten in 1941 in Fantasia. Maar gelukkig gaan de ontwikkelingen door en wordt het wiel opnieuw uitgevonden, zodat we misschien over een jaar of vijftien weer van echt stereofonisch geluid kunnen genieten.Cd-overzicht De eerste …

The Birth of a Nation - Carl Breil - Label 'X' LXCD 701

Things to Come - Arthur Bliss - Chandos CHAN 9896

For Whom the Bell Tolls - Victor Young - Stanyan Records STZ 112-2

Watership Down - Angela Morley - Pendulum PEG 022

This Is Cinerama - Max Steiner - Label 'X' ATMCD 2002

Napoléon (rerelease 1935) - Arthur Honegger - Marco Polo 8.223134

Four Wives - Max Steiner - RCA Victor 0136-2-RG (titel cd: Now, Voyager)

Earthquake - John Williams - Varèse Sarabande VSD-5262 - MCA Records MVCM 169

Rollercoaster - Lalo Schifrin - Aleph Records 021 - MCA Records MVCM 22075

The Jazz Singer (Al Jolson) - Rhino Records R2-72544 (titel cd: Al Jolson at Warner Bros.)

The Singing Fool (Al Jolson) - Rhino Records R2-72544 (titel cd: Al Jolson at Warner Bros.)

Fantasia - klassieke muziek - Buena Vista CD 001 - Walt Disney Records DSTCD 453D - Buena Vista 60007-7

Informatie voor deze serie werd onder andere verkregen bij:

Het Nederlands Filmmuseum te Amsterdam

Centrale Bibliotheek te Rotterdam

Digital Motion Picture Sound & Theatre Systems te Los Angeles, USA

National Museum of Photography, Film & Television te Bradford, Engeland

RV
Gerelateerde links
 Startpagina

Score 133
Andere artikelen:
De eerste ... deel 4
Debbie Wiseman in concert
Jerry Goldsmith leeft!!
David Arnold - Interview
Alberto Iglesias - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy