Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Boekbespreking - Multiculturele filmmuziekgeschiedenis
Score 158, 05 11 2010BOEKBESPREKING:

Multicurele filmmuziekgeschiedenis


In de gestaag groeiende reeks recente boeken over de geschiedenis van de filmmuziek verscheen enkele maanden geleden een boekje dat ons een kort historisch overzicht van ruim 100 jaar filmmuziekgeschiedenis probeert te verschaffen. Komen we iets nieuws te weten? En is het niet zinvoller een uitgebreider, zwaarwichtiger boekwerk te raadplegen met vragen over het betreffende thema?

Kathryn Kalinak heeft de afgelopen twee decennia haar sporen op filmmuziekgebied ruimschoots verdiend met standaardwerken als Settling the Score (1992) en How the West Was Sung (2007). Haar boekje Film Music verscheen in een reeks getiteld Very Short Introductions, met de nadruk op very short. In 116 pagina´s schotelt ze de lezer na een korte theoretische introductie over de functie en de werking van filmmuziek in drie hoofdstukken de gehele filmmuziekgeschiedenis voor. Het boek ademt onmiskenbaar de huidige tijdgeest: Hollywood en West-Europa krijgen een bescheiden plek toegewezen ten faveure van de zogenoemde BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Filmmuziek uit deze landen – in het bijzonder Bollywood, onder meer is er een portret van Oscarwinnaar A.R. Rahman – wordt prominent belicht en dat maakt dit historisch overzicht mede tot een multicultureel gebeuren. In haar zucht naar een compleet beeld komen we ten slotte ook hedendaagse ontwikkelingen als de compilatiescore en de invloed van wereldmuziek tegen, maar ook de politiek als medebepaler van scores schuwt ze niet.

Het heeft er alle schijn van dat Kalinaks boek een samenvatting is van een groter overzicht. In sommige hoofdstukken wisselt ze iets teveel van thema en lijkt de samenhang wel eens zoek te zijn. Dit euvel geldt vooral voor het laatste hoofdstuk waarin de componist en zijn vak centraal staan. Teveel onderwerpen en ontwikkelingen worden in dit hoofdstuk samengeperst om een afgerond geheel te maken. Tegenover dit bezwaar geldt echter dat Film Music voor de geďnteresseerde leek een bruikbare kennismaking in kort bestek is met dit onderwerp.

Film Music: A Very Short Introduction. Kathryn Kalinak. Oxford University Press, Oxford, New York, 2010. ISBN 978-0-19-537087-4, 144 blz. Prijs: $ 8,60 (Amazon.com).

PS

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 158
Andere artikelen:
Cd-recensies
Boekbespreking - Multiculturele filmmuziekgeschiedenis
In memoriam - John Dankworth
Meirmans/Snitker/Wiegel - Interview
John Debney - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy