Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Henny Vrienten - Zeemansvrouwen
Score 127, 09 12 2005ZEEMANSVROUWEN: EERSTE NEDERLANDSE GELUIDSFILM - Verschenen in Score 127, juni 2003

Henny Vrienten kwam op het uitstekende idee om de laatste Nederlandse zwijgende film van stemmen en muziek te voorzien, compleet met een soundscore en nagesynchroniseerde dialogen: Zeemansvrouwen van regisseur Henk Kleinman uit 1930, gebaseerd op het toneelstuk van Herman Bouber. De film zou dus de eerste Nederlandse geluidsfilm worden. Om technische en financiële redenen werd de film echter de laatste Nederlandstalige productie. De dialogen werden gedeeltelijk gereconstrueerd met de medewerking van doven. Door liplezen konden zij achterhalen wat destijds door de acteurs werd gezegd. Lodewijk de Boer schreef een scenario voor de ontbrekende dialogen. De film is door middel van een nieuw digitaal uitgerekt en ging 25 april jl. in première tijdens de Filmmuseum Biennale. Inmiddels draait de productie ook in de rest van het land.

Verhaal

Het melodramatische verhaal gaat over Lau, de doortrapte verloofde van Mooie Leen, de visvrouw. Lau pleegt een overval en wordt gepakt. Leen bevalt van een tweeling maar trouwt met Willem die de kinderen aanneemt. Als Lau uit het gevang komt, blijkt de liefde tussen hem en Leen nog steeds aanwezig. Willem besluit daarop om weer te gaan varen. Lau verwaarloost het gezin echter. Als Willem aan wal komt, stelt hij orde op zaken. Hij geeft Lau een aframmeling en Leen valt na enige aarzeling weer in zijn armen.

Muziek

Filmcomponist Henny Vrienten was meteen getroffen door de mengeling van prachtige documentaire beelden van Amsterdam anno 1930 en het melodramatische verhaal. Het gemis van geluid bij de kopie uit het archief van het Filmmuseum verleidde hem ertoe voor te stellen de film te voorzien van muziek, geluidseffecten en dialoog. Het was nadrukkelijk niet de bedoeling een historische reconstructie te maken. Daarvoor was ook te weinig informatie voorhanden. Het ging om een experiment om met eigentijdse middelen van Zeemansvrouwen een geluidsfilm te maken. Er werd een score vervaardigd door Vrienten met gebruikmaking van ongeveer 15 musici. Lodewijk de Boer deed de dialogen op basis van de toneeltekst en de oorspronkelijke tussentitel, waarbij Huib Broos, Judy Doorman, Jeroen Krabbé, Frans Mulder, Nelly Frijda, Bram van der Vlugt en anderen hun stemmen leenden en Vrienten ook voor de geluidseffecten zorgde. Zie het resultaat in de bioscoop.

JW

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 127
Andere artikelen:
Odna - Concertverslag
Oscar 2003: Urenlang wegdromen bij Frida? - Beschouwing
De geboorte van de filmmuziek - Historische terugblik
Henny Vrienten - Zeemansvrouwen
Boekbespreking - Filmjaarboek 2002
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy